Το μάθημά μας το πήραμε

Η γενιά μου, όπως και πολλές άλλες, μεγάλωσαν με τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας να ροκανίζει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης εξέλιξης και προόδου. Παράλληλα η γραφειοκρατία αποτελούσε το άλλοθι της ολιγωρίας και της απραξίας των υπηρετούντων σε θέσεις ευθύνης.
Η γραφειοκρατία βασάνιζε και βασανίζει, ταλαιπωρούσε και ταλαιπωρεί ανελέητα τον πολίτη που αναγκάζονταν να περάσει το κατώφλι μιας δημόσιας υπηρεσίας για να διεκπεραιώσει μία απλή του προσωπική υπόθεση. Ακόμα και για να πάρει στα χέρια του ένα απλό πιστοποιητικό γέννησης θα έπρεπε να στηθεί στην ουρά και να περάσει από τρία και τέσσερα γραφεία για να μπουν σφραγίδες και υπογραφές.
Η προχθεσινή εξέλιξη που προκάλεσε το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δείχνει ότι άνοιξε η πόρτα της εξόδου μας από τον γραφειοκρατικό κλοιό. Η δυνατότητα να πατάμε ένα κουμπί και να έχουμε στα χέρια μας το όποιο πιστοποιητικό θέλουμε βάζει τις βάσεις του εκσυγχρονισμού της κρατικής μηχανής και της απαλλαγής μας από την ταλαιπωρία της χαρτούρας και των σφραγίδων.
Μεγάλο βήμα που η Κυβέρνηση έκανε άμεσα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά και πιστεύουμε ότι το ίδιο άμεσα θα ολοκληρώσει την είσοδο της χώρας στον νέο τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης που θα είναι απαλλαγμένος από τα βαρίδια της γραφειοκρατίας. Οι δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας είναι γνωστές, δοκιμασμένες σε όλες τις οργανωμένες χώρες του κόσμου απομένει από το κράτος να τις εφαρμόσει.
Τελικά αποδεικνύεται ότι οι συνθήκες πίεσης, όπως αυτές που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού βοηθούν στο να κάνουμε ταχύτητα τα βήματα που συζητάμε και σχεδιάζουμε χρόνια. Αυτό το είδαμε και στο υγειονομικό μας σύστημα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες καλύφθηκαν κενά και ελλείψεις ετών. Ζητήματα που παρέμειναν ανοιχτά τραυματίζοντας ότι είχε απομείνει υγιές στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Το μάθημά μας το πήραμε. Τις διαδρομές τις ανακαλύψαμε και ξεκινήσαμε να τις ακολουθούμε. Απομένει πλέον να φτάσουμε στο τέλος αυτών των διαδρομών όπου σίγουρα μας περιμένει το πολυπόθητο τέλος της γραφειοκρατίας και η ανατολή ενός άλλου δημόσιου βίου.

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών