Πριν δείξουμε τον άλλον, να δείξουμε τον εαυτό μας

Της Ασπασίας Ρηγοπούλου*

Αρκετά ειπώθηκαν, αρκετά γράφτηκαν και αρκετές ευθύνες καταλογίστηκαν στο υγειονομικό προσωπικό, ανεμβολίαστο ή μη, για τη διασπορά του ιού.

Η Πάτρα βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων για ένα κοινό μυστικό που ακουμπάει το υγειονομικό προσωπικό όλης της χώρας. Για μία πληγή που είναι γνωστή σε κάθε αρμόδιο φορέα. Προκλήθηκε πολύ ανούσιος θόρυβος για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πολύ φοβάμαι ότι όταν κοπάσει ο θόρυβος το πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο.

Επίσης σε μία κρίσιμη στιγμή δεν βάζεις απέναντί σου το στράτευμα και τους ανθρώπους που έχεις στην πρώτη γραμμή. Όπως επίσης και δεν τους αφήνεις άοπλους ή να επιλέξουν αυτοί εάν θα χρησιμοποιήσουν το όπλο τους ή όχι.

Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και το μόνο που δεν χωράει είναι η αντιπαράθεση και ο χωρισμός σε στρατόπεδα. Ακούστηκαν πολύ σκληρές κουβέντες όπως «προδότες» και πολλά άλλα. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν ότι όλοι αυτοί εργάστηκαν ώστε να ξεπεράσουμε το πρώτο και το δεύτερο πανδημικό κύμα. Σε όλους αυτούς οφείλεται η διάσωση εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών.

Εν προκειμένω το ζητούμενο είναι να υπάρξει συνεννόηση και με τη σωστή ενημέρωση να αλλάξουν τα αρνητικά εμβολιαστικά πρόσημα που αφορούν στο σύνολο του υγειονομικού προσωπικού, και όχι μόνον του νοσηλευτικού, σε όλη τη χώρα.

Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ή διαπραγμάτευσης η ανάγκη του εμβολιασμού.

Κι αυτό αφορά όχι μόνον το υγειονομικό προσωπικό αλλά το σύνολο των πολιτών. Ο κάθε πολίτης οφείλει να έχει μία υπεύθυνη στάση όταν υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας. Η Πάτρα είναι στο κόκκινο και υπάρχουν συμπολίτες που θέλουν την αστυνομική παρουσία για να φορέσουν τη μάσκα τους. Πριν λοιπόν σηκώσουμε το δάχτυλό μας και δείξουμε τον άλλον, να δείξουμε πρώτα τον εαυτό μας. Αν ο καθένας μας αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί θα λύσουμε πολλά από τα προβλήματά μας.

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.