ΑΧΑΪΑ: Αντιδράσεις για τα μέτρα στις Μονάδες Ιδιωτικής Υγείας – «Επέτρεψε την εργοδοτική αυθαιρεσία»

Στις 28/8/2020, η υφυπουργός εργασίας, ανακοίνωσε πλαίσιο μέτρων και για τις Μονάδες Ιδιωτικής Υγείας-Πρόνοιας. Στον πρόλογο της ανακοίνωσης των μέτρων, η υφυπουργός εργασίας, διαστρεβλώνοντας προκλητικά την πραγματικότητα δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή λάβαμε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για τις μονάδες «οι μονάδες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά κατά τη πρώτη φάση της πανδημίας».

Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν επέβαλλε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά αντίθετα επέτρεψε την εργοδοτική αυθαιρεσία, με την παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Πολλοί εργαζόμενοι που απευθύνθηκαν στις επιθεωρήσεις εργασίας βρήκαν κλειστές πόρτες, ενώ αρμόδιοι φορείς δηλώσαν αναρμόδιοι να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Η Κυβέρνηση με το πλαίσιο μέτρων που ανακοίνωσε, έντεχνα αποκόβει τα μέτρα προστασίας των διαμενόντων στις μονάδες, από τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι:

1) Μέτρα ελλιπή που εξαγγέλλονται με μεγάλη καθυστέρηση, όπως τα τεστ στους εργαζόμενους που επιστρέφουν από άδειες ή η προμήθεια σε μάσκες. Αντίθετα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για περιοδικούς ελέγχους, ούτε για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της εργασίας, που καθιστά αδύνατη την λήψη μέτρων προστασίας.

2) Μέτρα ανεφάρμοστα, που ανακοινώνονται μόνο και μόνο, για να εξυπηρετήσουν τις προπαγανδιστικές ανάγκες της Κυβέρνησης Παράδειγμα: Με την τεράστια έλλειψη προσωπικού που υπάρχει, είναι αδύνατο να δημιουργηθούν ομάδες προσωπικού που θα φροντίζουν συγκεκριμένες ομάδες ηλικιωμένων, όπως ανακοινώθηκε.

3) Μέτρα επίρριψης της ευθύνης στους εργαζόμενους. Η Κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της, προετοιμάζει το έδαφος να επιρριφθεί η ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους, στην απευκταία περίπτωση που θα παρουσιαστούν κρούσματα στις Δομές. Έτσι οι εργαζόμενοι καλούνται να εφαρμόσουν τον Κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς εντός και ΕΚΤΟΣ Δομών, να συμπληρώνουν αναλυτικά ερωτηματολόγια, ενώ συστήνεται να μην εργάζονται σε δεύτερη δουλειά. Αυτά είναι μέτρα από-ενοχοποίησης της Κυβέρνησης και της Εργοδοσίας και στοχοποίησης των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση με νέες συνδυασμένες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα φέρει στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών εξαναγκάσει τους εργαζόμενους, που μπήκαν σε προληπτική καραντίνα κατόπιν εντολών του ΕΟΔΥ, να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες μέχρι και 3 ώρες τη μέρα όταν επιστρέψουν στη δουλειά! Στο στόχαστρο βάζει και το Δώρο Χριστουγέννων για όλους τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης μέσα στην πανδημία.

Όσον αφορά τους χώρους Υγείας-Πρόνοιας της περιοχής μας, μας έρχονται συνέχεια καταγγελίες, όπου συνάδελφοι επιστρέφοντας από καλοκαιρινή άδεια υποχρεώθηκαν να πληρώσουν για το τεστ κορωνοιού ενώ ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να το παρέχει δωρεάν. Υπάρχουν και συνάδελφοι που έκαναν το τεστ σε δημόσια κέντρα υγείας και δεν παίρνουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στην εργασία τους χωρίς πιστοποίηση με κίνδυνο διασποράς του κορωνοιού.

Το Υπουργείο πρέπει να επιβάλλει με αυστηρότητα, κατάλληλες συνθήκες εργασίας στις Ιδιωτικές Μονάδες Υγείας, να σταματήσει η απλήρωτη εργασία, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, να σταματήσει να κυριαρχεί η λογική της αποφυγής του κόστους, όπως γίνεται σήμερα στις επιχειρήσεις Ιδιωτικής Υγείας-Πρόνοιας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας να απευθύνονται στο σωματείο μας για οποιοδήποτε πρόβλημα συναντήσουν και να απαιτήσουμε:

• Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή των εργαζομένων και των τροφίμων σε χώρους υγείας και σε προνοιακά ιδρύματα.

• Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών για αύξηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Με ευθύνη της εργοδοσίας να διατεθούν τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης.

• Συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στους χώρους Ιδιωτικής υγείας και πρόνοιας, στα διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

• Τα τεστ στους εργαζόμενους μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές να γίνονται δωρεάν με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε κρατική δομή με αποστολή του αποτελέσματος και στον εργαζόμενο και στον χώρο εργασίας του.

• Καμία απλήρωτη υπερωρία ή μείωση του Δώρου Χριστουγέννων των εργαζόμενων που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης ή έμειναν σε καραντίνα με εντολή του ΕΟΔΥ.

Παίρνουμε Τη Ζωή Μας Στα Χέρια Μας

Οι εξελίξεις μας βάζουν όλους μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσει η εργατική τάξη και ο λαός ξανά την κρίση τους.
Δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η μοιρολατρία και η απογοήτευση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών των συναδέλφων μας. Μοναδικό μας όπλο, η συλλογική πάλη και διεκδίκηση!

Δε θα αφήσουμε κανένα χώρο δουλειάς, κανέναν εργαζόμενο απροστάτευτο. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βρεθούμε κοντά στους εργαζόμενους και να οργανώσουμε την πάλη μας.

 

Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν.Αχαϊας