Προκλήσεις από Ακάρ: Μίλησε ξανά για τη «γαλάζια πατρίδα» και τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Νέα σειρά προκλητικών αναφορών του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για τις επιδιώξεις της χώρας του στην Κύπρο, στο Αιγαίο, τη «γαλάζια πατρίδα» και την Αγιά Σοφιά, στη διάρκεια εκδήλωσης στο πανεπιστήμιο Boğaziçi, για γην επέτειο της αποτυχημένης προσπάθειας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2015.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, ο Ακάρ είπε πως «δεν ακολουθούμε ένα παιχνίδι στρατηγικής, αλλά βλέπουμε την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται εκεί. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να εμποδίσουμε την αιματοχυσία».

Για να συνεχίσει: «Πέρα από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, συνεχίζουμε να πολεμούμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο, τη γαλάζια πατρίδα, τα δικαιώματά μας στους ουρανούς. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για τα δικαιώματά και τις δραστηριότητές μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση των διεθνών κανονισμών, του διαλόγου και των κανόνων καλής γειτονίας. Είμαστε η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, είναι βασική για την προστασία των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποιο project στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο χωρίς την έγκρισή μας, δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα».

Για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, είπε: «Η Αγιά Σοφιά ανήκει στη Δημοκρατία της Τουρκίας και στο τουρκικό έθνος. Κανένας οργανισμός ή κράτος δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει γι’ αυτό. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν σε ποιόν τόπο βρίσκονται».

Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο «επεισόδιο» με τη γαλλική φρεγάτα στη Μεσόγειο, τονίζοντας πως «έχουμε παραδώσει στο ΝΑΤΟ όλες τις πληροφορίες, τα βίντεο και τις φωτογραφίες, που σχετίζονται με το περιστατικό. Οι κατηγορίες των Γάλλων είναι μη ρεαλιστικές και έχουμε αποδείξει το δίκαιό μας. Το γαλλικό πλοίο και αυτά που το συνόδευαν, έκαναν έναν πολύ επικίνδυνο ελιγμό, χωρίς να λάβουν υπόψη τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Οι αρχές του ΝΑΤΟ μας ευχαρίστησαν για τη στάση μας και, συνεπώς, εξακολουθούμε να περιμένουμε τη συγνώμη των Γάλλων συμμάχων μας».