Ακάρ: Η Ελλάδα να βρει λύση με την Τουρκία και να μην σύρει την ΕΕ στην αντιπαράθεση αυτή

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, κάλεσε την Ελλάδα να αναζητήσει λύση στην ανατολική Μεσόγειο μέσω διαλόγου με την Τουρκία αντί να προσπαθήσει να σύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιπαράθεση αυτή.

“Είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Θέλουμε απλώς να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Αυτό κάνουμε. Η Ελλάδα είναι εκείνη που έκανε την επιδίωξη των δικαιωμάτων μας να φαίνεται σαν κάτι αρνητικό. Ο σωστός τρόπος για την Ελλάδα είναι να βρει λύση, διεξάγοντας συνομιλίες με την Τουρκία. Έχουμε σχέδια, προσπαθούμε να προχωρήσουμε εντός αυτού του πλαισίου. Εάν ψάχνετε αλλού για λύσεις, χωρίς να συναντιέστε με την Τουρκία, αυτή η κατάσταση δεν θα λυθεί. Λέμε “ξεκάθαρος διάλογος”. Αλλά η μεγαλύτερη αποφασιστικότητά μας έγκειται στο να μην επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα με κανέναν τρόπο”

Η απόπειρα της Ελλάδας να προσπαθήσει να εμπλέξει την ΕΕ στη διαφωνία δεν θα φέρει τίποτα άλλο από ένα μειονέκτημα για την Αθήνα, πρόσθεσε.

“Προσπαθούμε να επιλύσουμε πολιτικά όλα τα προβλήματά μας μέσω διαλόγου με τους γείτονές μας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτός είναι ο σκοπός, η πρόθεση και η επιθυμία μας”, είπε ο Ακάρ.

Ορκίστηκε να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι ο στόχος της Άγκυρας ήταν να διατηρήσει μόνο τα δικαιώματά της στην περιοχή. “Όμως η Ελλάδα είναι αυτή που προσπαθεί να απεικονίσει αυτή την επιδίωξη με αρνητικό τρόπο. Έχουμε σχέδια, προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αυτό το πλαίσιο”, δήλωσε.

Η Αθήνα στοχεύει να παρουσιάσει τα ζητήματα σαν να υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, είπε, σημειώνοντας, ενώ η Άγκυρα θεωρεί ότι αυτό είναι μάταιο και ότι δεν αντικατοπτρίζει τα γεγονότα.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην αποδεχτεί ένα “fait accompli” στην ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στη στρατιωτική άσκηση “Tiger Claw”, η οποία διενεργείται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή των χερσαίων, ναυτικών και εναέριων δυνάμεων, την οποία ο ίδιος παρακολουθεί από την βάση Aksaz στην περιοχή των Μούγλων.

Αναφορικά με τις κυρώσεις είπε: “Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι κοινές μας δραστηριότητές, ειδικά με το ΝΑΤΟ, θα επηρεαστούν αρνητικά. Αυτή η εσφαλμένη απόφαση των ΗΠΑ πρέπει να αναθεωρηθεί το συντομότερο δυνατό. Περιμένουμε της διόρθωση της απόφασης. Αυτήν τη στιγμή γίνεται έλεγχος των S-400 στη χώρα μας” και προσέθεσε: “η Ρωσία ανταποκρίθηκε θετικά για το σύστημα αεράμυνας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δε θα προκαλέσουν ζημιά”.

Πέτρος Κράνιας