Ακάρ: Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Στην αντεπίθεση περνά η Τουρκία, που βλέπει να σφίγγει γύρω της ο κλοιός, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που προειδοποιεί με κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσει συγκεκριμένες ενέργειες κατά της Άγκυρας.

Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και του δικαίου.

«Στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και γύρω από αυτήν συνεχίζουμε μέρα-νύχτα τις προσπάθειές μας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και του δικαίου της χώρας, του έθνους μας», καθώς και των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε προσθέτοντας: «Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι!».

Σύμφωνα με τον Ακάρ, η Τουρκία σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς σχέσεις και θέλουν ειρήνη, σταθερότητα και σχέσεις καλής γειτονίας για κάθε πλευρά. Ωστόσο, ανέφερε ότι έχουν ενημερώσει την άλλη πλευρά κι ότι δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.

«Εάν δεν γίνει αντιληπτό και προσπαθήσουν με τετελεσμένα να προσβάλουν τα δικαιώματα της χώρας μας, του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε και θα βάλουμε σε κάθε περίπτωση τέλος σε αυτά τα τετελεσμένα», τόνισε.

Ο Χουλουσί Ακάρ υπενθύμισε ότι «δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας καμιά απόφαση και καμιά λύση που δεν συμμετέχει η Τουρκική Δημοκρατία και οι αδελφοί μας οι Τ/Κ».

Σχολιάζοντας το ζήτημα με τους S-400, ο Ακάρ υποστήριξε ότι δεν συνδέεται με τα F-35, ενώ πρόσθεσε ότι η παραλαβή των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων δεν απομακρύνει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ.