Ιδιωτικοποίηση τμήματος καθαριότητας – Για τα δωράκια σε ιδιώτες

Με την “αμαρτωλή” κατά τα λόγια του κ. Μπαρή, μέθοδο της ανάθεσης, που χρεοκόπησε το Δήμο (πάλι κατά τα λόγια του κ. Μπαρή) ο Δήμαρχος Ερυμάνθου μιμούμενος κατά γράμμα την προηγούμενη Δημοτική αρχή που κατάγγειλε ,προχώρησε στην παραχώρηση σε ιδιώτη τμήμα της αποκομιδής απορριμμάτων Τριταίας και Καλεντζίου χωρις καν να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός.

Το πακέτο των 25.000€ που ανατέθηκε, (για εργασία τεσσάρων ημερών την εβδομάδα για τρεις μήνες) είναι ακόμη ένα μεγάλο δωράκι στους ιδιώτες υποστηρικτές (πάντα με το αζημίωτο) του κ. Μπαρή. Το θέμα συζήτησε και ομόφωνα αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αφού και ο κ. Καννελλόπουλος για μια ακόμα φορά στήριξε την Δημοτική αρχή του κ. Μπαρή.
Η Λαϊκή Συσπείρωση που για μια ακόμα φορά δεν ειδοποιήθηκε να συμμετάσχει στην Οικονομική Επιτροπή (οχι τυχαία φυσικά) αλλά για κακή τους τύχη, βρέθηκε εκεί. Πήρε το λόγο απαντώντας στο Δήμαρχο που επικαλούνταν έλλειψη προσωπικού και χαλασμένα απορριμματοφόρα.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ

Η Δημοτική αρχή είχε εναλλακτικές για τα δήθεν συνεχώς χαλασμένα απορριμματοφόρα. Μπορούσε να τα φτιάξει, μπορούσε επίσης να νοικιάσει πολύ φθηνά απορριμματοφόρο στην αγορά. Μπορούσε με αυτά τα χρήματα ακόμα και να αγοράσει μεταχειρισμένο. Μπορούσε επίσης με σωστό προγραμματισμό αφού όλοι γνωρίζουν τις έκτακτες ανάγκες της θερινής περιόδου να προσλάβουν έκτακτο ή και μόνιμο προσωπικό από νέους της περιοχής που θέλουν δουλειά .
Αυτές τις λύσεις που θα άφηναν τα λεφτά στο ταμείο του Δήμου και θα έδιναν δουλειά στους νέους ,πολιτικά απορρίπτουν οι δημοτικές αρχές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου γιατί είναι με την ανάπτυξη. Είναι δηλαδή ανάπτυξη για την τσέπη των επιχειρηματιών.

Αυτές είναι οι τσέπες που πηγαίνουν τα πανάκριβα δημοτικά τέλη του Δήμου Ερυμάνθο, που για να πάρουν τα σκουπίδια και να δώσουν μια λάμπα (αν την δίνουν και αυτή), ο δημότης πληρώνει πιο ακριβά δημοτικά τέλη από την πλατεία Γεωργίου και τα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας που έχουν καθημερινή αποκομιδή στο δήμο. Στο Δήμο Ερυμάνθου η αποκομιδή είναι μία η δύο φορές την βδομάδα. Στο Δήμο Πατρέων έχουν πεζή σάρωση, στο δήμο Ερυμάνθου τίποτα. Τα σκουπίδια εκτός κάδων, στο δήμο Ερυμάνθου ανατίθενται στην ατομική ευθύνη των δημοτώνπου πρέπει να σκουπίζουν και τις πλατείες η τους δρόμους. Στο Δήμο Πατρέων έχουν υπηρεσία βαριών αντικειμένων δωρεάν . Στο Δήμο Ερυμάνθου οι δημότες πρέπει να γεμίζουν τα λαγκάδια με βαριά αντικείμενα, στρώματα κλπ. Και πρέπει κιόλας να τους βρίζουμε από πάνω, γιατί όπως ακούγεται δεν έχουν πολιτισμό.
Και ενώ τα τέλη είναι ανταποδοτικά, καταλήξαμε στο Δήμο Ερυμάνθου με μηδαμινές υπηρεσίες να πληρώνουν περισσότερα οι Δημότες μας, σε σχέση με τον Δήμο Πατρέων . Εδώ όμως είναι η διαφορά. Στο Δήμο Πατρέων δεν πληρώνουν ιδιώτες. Ο δήμος στηρίζεται στους εργαζόμενους του και παράλληλα παλεύει να μείνουν στην δουλειά τους (ακόμη και οι συμβασιούχοι), να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας κτλ
Στο Δήμο Ερυμάνθου δεν στηρίζουμε τους εκτάκτους, κάνουμε ευχαριστημένους κάποιους ιδιώτες, αφήνουμε τα παιδιά μας στην ανεργία, χρωστάμε και τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους .

Αυτά εξελίσσονται στο Δήμο μας συνδημότες. Τέλος να αναφέρουμε και αυτό. Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται με τη συμφωνία και με τις ψήφους του κ. Κανελλόπουλου που έχει καταλήξει οπαδός του κ.Μπαρή. Οι δυο τους συμπτωματικά βρίσκονται πολιτικά στο ΚΙΝΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ). Είναι δηλαδή.. “ανεξάρτητοι”……..
Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε σε αυτούς που θα πληρώσουν..…το μάρμαρο. Στους δημότες δηλαδή……
Η προτασή μας απλή . Ο Δημος με αυτεπιστασία που κοστίζει λίγο να διαχειριστεί την καθαριότητα με προσλήψεις που μπορεί να κάνει δίνοντας δουλειά στους νέους και τα χρήματα που θα μείνουν (γιατί θα μείνουν) να φτιάξει καμία πλατεία κανένα δρόμο κάποια ανάπλαση χώρου, δηλαδή έργα για τις ανάγκες των δημοτών …και όχι των ιδιωτών.

Σκιαδάς Παναγιώτης

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ
ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΜΠΑΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δήμο Ερυμάνθου ενημερώνει το λαό της περιοχής ότι την Τρίτη 2 Ιουνίου συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερυμάνθου μεταξύ άλλων θεμάτων και η τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας.
Ο κ. Αλεξόπουλος σαν πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την επικύρωση του περιβαλλοντικού τέλους, δηλαδή ενός ακόμα χαρατσιού που ψήφισαν και εφαρμόζουν από κοινού τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα χαράτσι που θα φορτωθεί ξανά στις πλάτες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών.
Για την ιστορία διευκρινίζουμε ότι το χαράτσι ψήφισαν στην βουλή τον Απρίλιο του 2019, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που προέβλεπε την πληρωμή από τους Δήμους περιβαλλοντικής εισφοράς. Πρόκειται για ένα μέτρο που έρχεται απο την Ευρωπαϊκή Ένωση στο όνομα της “Πράσινης Οικονομίας /Ανάπτυξης ” και λειτουργεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Κάθε δήμος από 1/1/2020 έχει την υποχρέωση να καταβάλλει στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και αυτός στο Πράσινο Ταμείο, 10€ ανά τόνο στερεών αποβλήτων που διαθέτει. Αυτό το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 5€ κάθε έτος, αν ο δήμος δεν ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Την τροπολογία αυτή εφαρμόζει μέχρι κεραίας η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.
Με αυτές τις αποφάσεις αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης των κυβερνήσεων και των δημάρχων που προεκλογικά το παίζουν ανεξάρτητοι αλλά στην πράξη στην συνέχεια αφού εκλεγούν εφαρμόζουν μέχρι κεραίας τις πολιτικές των κομμάτων τους. Αυτές οι δυνάμεις διαμορφώνουν τις συνθήκες για την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων. Σε αυτό το έδαφος διεξάγεται ένας σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για το ποιος θα βάλει στο χέρι σε αυτό το νέο πεδίο κερδοφορίας ενώ διαρκώς παρεμποδίζονται λύσεις προς όφελος των δημοτών Δεν βρίσκονται λύσεις για ώριμα προβλήματα στην διαχείριση για να φθάνουμε στο ”μή παρέκει ” και να έρχονται τελικά ασθμαίνοντες για λύσεις της τελευταίας στιγμής όπως τα πρόστιμα και η εσπαισμένη λύση του ιδιώτη όπως έγινε και με την ψήφιση παραχώρησης τμήματος της καθαριότητας του Δήμου Ερυμάνθου σε ιδιώτη με τις ψήφους των παρατάξεων Μπαρή Κανελλόπουλου.
Αυτή είναι η ουσία των καθυστερήσεων και όχι η Δημοτική Αρχή της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Πάτρα η οποία από την προηγούμενη θητεία -και συγκεκριμένα από το 2015- είχε έτοιμο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων προς όφελος των Δημοτών και του περιβάλλοντος.
Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” διαφωνήσαμε και καταψηφίσαμε την πληρωμή του φόρου, γιατί μετακυλίει όλη την ευθύνη στους δήμους και στους Φορείς Διαχείρισης και ουσιαστικά ρίχνει όλο το βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά, μιας και το ποσό αυτό θα πληρωθεί μέσω των δημοτικών τελών. Άλλωστε, εμείς σαν λαική συσπείρωση διαφωνούμε συνολικά με την ύπαρξη ανταποδοτικών τελών και δίνουμε σταθερά μάχη για τη σταδιακή μείωσή τους, μέχρι την κατάργησή τους.
Οι δημοτικές παρατάξεις των κ. Μπαρή Κανελλόπουλου ψήφισαν την επιβολή του χαρατσιού και για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις δήλωσαν ότι μεν διαφωνούν αλλά το ψήφισαν γιατί είναι νόμος. Σκέτη κοροιδία δηλαδή.
Φυσικά όλα αυτά οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην είσοδο των ιδιωτών στην διαδικασία αποκομιδής επεξεργασίας.
Καλούμε το λαό να αντιταχτεί και να αντιπαλέψει δυναμικά αυτό το νέο φόρο που θέλουν να του φορτώσουν, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ που τον εφαρμόζει, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον νομοθέτησε.
Για την ενημέρωση των δημοτών διευκρινίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας καταψήφισε την πρόταση του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας και δεν πρόκειται να επικυρώσει το περιβαλλοντικό τέλος».
Δυστυχώς δεν έπραξε το ίδιο ο Δήμος Ερυμάνθου που κατέληξε με αυτές τις πολιτικές φορομπηξίας να έχει ακριβότερα δημοτικά τέλη απο την Πάτρα με υπηρεσίες πολλαπλάσια χαμηλότερες παραβιάζοντας κάθε έννοια ανταποδοτικότητας όπως το λέει και ο νόμος που επιλεκτικά θυμούνται και εφαρμόζουν οι δήθεν ανεξάρτητοι Δήμαρχοι.
ΜΑΙΟΣ 20 ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ