Κώστας Ηλιάκης: 14 χρόνια από τη δολοφονία του – Βίντεο από την εκπαίδευση του σμηναγού

Βίντεο από την εκπαίδευση του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στις ΗΠΑ. Σαν σήμερα η δολοφονία του.

Σαν σήμερα, στις 23 Μαΐου 2006 δολοφονήθηκε ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, μετά από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά.

Κατά το επεισόδιο, το αεροσκάφος του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν.

Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 4 χρονών αντίστοιχα.

Η καταγωγή του ήταν από τον Κάστελλο Ρεθύμνης.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας. Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων. Η χάλκινη προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή. Το 2008 έγινε με αναφορά στη θυσία του η Αδελφοποίηση των Δήμων Χανίων και Καρπάθου. Οδοί με το όνομα του «Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη», υπάρχουν προς τιμήν του στην πόλη της Καρπάθου και στο Ηράκλειο Αττικής.

Το βίντεο είναι από την εκπαίδευσή του στις ΗΠΑ.

Είχε εκπαιδευτεί και στις ΗΠΑ, έγινε εκπαιδευτής στα F 16.

Το κείμενο που ακολουθεί, είναι το κείμενο που το συνοδεύει.

«Το βίντεο είναι ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ από το DVD που του έδωσαν στην Αμερική στις 5/4/2002, όταν ανάμεσα στην εκπαίδευση σαν εκπαιδευτής στα νέα F-16 Block 52+, πέρασε και από την ανθρωποφυγόκεντρο. 17 ολόκληρα λεπτά κλεισμένος μέσα, πλήρης επικοινωνία με τους εκπαιδευτές, 4 φορές έφτασε τα 9G (πίεση 9 φορές το βάρος του σώματος του), άντεξε την δοκιμασία , ήρεμος όπως πάντα.Αφιερωμένο και σε αυτούς που σας αποκαλούν “αντιπαραγωγικούς”. Μην στεναχωριέσαι για ότι βλέπεις από εκεί ψηλά εδώ στην γη, απλά γύρνα το κεφάλι σου αλλού, όπως έκανες πάντα. Δεν σε ξεχνάμε, μην μας ξεχάσεις».

Φίλλιπος Ηλιάκης