Εκλογές στην Εσθονία: Νίκη της Κεντροδεξιάς – Μεγάλη άνοδος των ακροδεξιών

Η Μεταρρύθμιση, το μεγαλύτερο φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα της Εσθονίας, που ως χθες Κυριακή βρισκόταν στην αντιπολίτευση, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, που πάντως σημαδεύονται από τη μεγάλη άνοδο της άκρας δεξιάς, δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα, όπως δημοσιοποιήθηκαν από την εκλογική επιτροπή.

Η Κάγια Κάλας, η αρχηγός της Μεταρρύθμισης, οδεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί πρωθυπουργός της Εσθονίας, καθώς το κόμμα της συγκέντρωσε το 28,8% των ψήφων.

Το κεντροαριστερό κόμμα του Κέντρου υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γιούρι Ράτας συγκέντρωσε το 23% των ψήφων και κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Ωστόσο τα μεγαλύτερα κέρδη έδρεψε το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα EKRE, που διπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, εκμεταλλευόμενο το κλίμα δυσαρέσκειας στις αγροτικές περιοχές, στις επαρχίες: μπόρεσε να συγκεντρώσει το 17,8% των ψήφων. Η ένταξή του στον προσεχή κυβερνητικό συνασπισμό πάντως θεωρείται απίθανη· οι υπόλοιπες πολιτικές παρατάξεις ξεκαθαρίζουν πως δεν προτίθενται να συνεργαστούν μαζί του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ