Σκόπια: Η οριακή νίκη του εκλεκτού του Ζάεφ και η επόμενη ημέρα στη χώρα

Πραγματοποιήθηκε χθες ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Νικητής ανακηρύχθηκε ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος και προηγήθηκε οριακά της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Ο 56χρονος Πεντάροφσκι είναι καθηγητής και εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε, ότι κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο οποίος και διεξήχθη στις 21 Απριλίου. Τότε, υπερίσχυσε τελικά µε µόλις 4.600 ψήφους ο Πενταρόφσκι (42,85%) της Σιλιάνοφσκα (42,24%). Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι και οι δύο έσπευσαν να εμφανιστούν σαν νικητές!

Μπορεί, σε αντίθεση με την Ελλάδα, ο πρόεδρος να εκλέγεται από το λαό, αλλά οι αρμοδιότητές του είναι εξίσου περιορισμένες. Παρ’ όλα αυτά, μιας και οι υποψήφιοι επιλέγονται από τα κόμματα, η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε περίπτωση που πρόεδρος και πρωθυπουργός προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους τα πράγματα δεν κυλούν αρμονικά. Ενδεικτικό παράδειγμα, η ταραχώδης σχέση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του απερχόμενου προέδρου της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.

Αυτός είναι και ο λόγος που η επικράτηση Πεντάροφσκι αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα του Ζάεφ. Αυτός ήταν που σήκωσε μεγάλο από το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μετά τον πρώτο γύρο, εμφανίστηκε με μία σκούπα στα χέρια, θέλοντας έτσι να διαμηνύσει ότι έλαβε το μήνυμα και θα τα αλλάξει όλα!

Τηρώντας την παράδοση της υψηλής αποχής, οι Σκοπιανοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, συμμετείχαν στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση με ποσοστό της τάξεως του 45%. Αυτό αρκούσε, όμως, για να θεωρηθούν οι εκλογές έγκυρες, καθώς το όριο που είχε τεθεί ήταν η προσέλευση να ξεπεράσει το 40%.

Χρειάστηκε να κινητοποιηθεί το αλβανικό στοιχείο, ώστε να υπερκεραστεί το όριο αυτό, καθώς μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος στη Βόρεια Μακεδονία εμφανίζεται κουρασμένο από τις συχνές εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα, αλλά και απογοητευμένο από το πολιτικό σύστημα. Κατά γενική ομολογία, πάντως, η προεκλογική εκστρατεία για τη χθεσινή ψηφοφορία ήταν ακόμα πιο υποτονική και από εκείνη στον α’ γύρο. Το κλίμα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων ήταν χλιαρό και η παρουσία των πολιτών σε αυτές περιορισμένη.

Μετά την οριακή επικράτηση του εκλεκτού του, ο Zόραν Ζάεφ αναμένεται να προβεί –το έχει δηλώσει– σ’ έναν ευρύ ανασχηματισμό για να εκτονώσει κάπως τη λαϊκή δυσφορία από τη μέχρι τώρα διακυβέρνησή του. Επίσης για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλεται να γίνουν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς την ΕΕ.

Παρά το θετικό γι’ αυτόν αποτέλεσμα, ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με το διόλου αμελητέο ενδεχόμενο μιας μακράς αναβολής στη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Προς το παρόν, λοιπόν, εκτός από τη νίκη του θα αρκεστεί και στην κεφαλαιοποίηση της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου στην χώρα του. Ο Ποντίφικας θα περάσει τη Δευτέρα στα Σκόπια, την πόλη όπου το 1910 γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα, την οποία το Βατικανό αγιοποίησε το 2016. Σε ακόμα πιο αποδυναμωμένη θέση, όμως, βρίσκεται VMRO-DPMNE, το οποίο, ίσως αναγκαστεί να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και να απαλλαγεί από τα εθνικιστικά «βαρίδια» στο εσωτερικό του.