Ισπανία: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλα είναι ανοιχτά στις εκλογές του Απριλίου

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τις ισπανικές εκλογές, όπως τουλάχιστον δείχνουν τέσσερις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Απρόβλεπτος παράγοντας -και πιθανόν καθοριστικός- είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox που θεωρείται σίγουρο ότι μετά τις έδρες που κατέλαβε στις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία, θα εκλέξει από 16 έως 46 έδρες στο νέο ισπανικό κοινοβούλιο, μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου.

Τον Δεκέμβριο, οι δημοσκόποι απέτυχαν να προβλέψουν την εκλογική επιτυχία του αντιμεταναστευτικού Vox, που κέρδισε 12 έδρες στις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία, όπου σημειώθηκε η πρώτη εκλογική νίκη για ένα ακροδεξιό κόμμα στην Ισπανία εδώ και περίπου 40 χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις επίσης συγκλίνουν στην πρωτιά των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ στην εκλογική αναμέτρηση, ενώ αναμένεται και αύξηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ωστόσο, το κόμμα απέχει πολύ από την πλειοψηφία των 350 εδρών.

Ποιοι θα συμμαχήσουν την επόμενη μέρα;

Εντούτοις, οι μετρήσεις των Gesop, Metroscopia και NCReport διαφωνούν στο ποιος θα έχει την ευκαιρία να συνάψει μια συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης: το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos και το Vox ή οι Σοσιαλιστές με τους Ciudadanos.

Κυβερνητικές πηγές περιπλέκουν την κατάσταση, καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας Σοσιαλιστών με τους Ciudadanos. Όμως, το κεντροδεξιό κόμμα επισήμως αναφέρει ότι δεν επιθυμεί μία συμφωνία σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να αποκλείει τέτοιου είδους συμφωνίες για τις δημοτικές εκλογές.

«Καταγράφεται ένα πλαίσιο υψηλής μεταβλητότητας» δήλωσε ο Λουίς Οριόλς, ένας καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III, υπογραμμίζοντας ότι καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο για τους δημοσκόπους να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα.