Καλλιάνος: Φυσιολογικές για την εποχή οι βροχές που έρχονται


Για φυσιολογική μεταβολή του καιρού, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος

Πρόκειται για φυσιολογική μεταβολή του καιρού για την εποχή με βροχές και καταιγίδες που μόνο την Τρίτη θα είναι έντονες ειδικά στα κεντρικά και νότια, επισημαίνει ο κ. Καλλιάνος.

«Ο κόσμος από την άλλη νομίζει ότι πρόκειται για κάτι συγκλονιστικό. Δεν είναι όμως έτσι και αυτό θα καταστεί σαφές μετά το πέρας των βροχοπτώσεων», τονίζει ο γνωστός μετεωρολόγος.

Σύμφωνα με τον  Γιάννη Καλλιάνο:

Από Δευτέρα απόγευμα οι πρώτες δυνατές βροχές στα δυτικά

Καταρχήν δεν αναμένεται κάτι ουσιαστικό κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Από τη Δευτέρα το απόγευμα προς το βράδυ θα ξεκινήσει να είναι πολύ άστατος ο καιρός στη δυτική Ελλάδα καθώς επίσης και σε τμήματα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλίας.

Την Τρίτη θα βρέξει σχεσόν σ’ όλη τη χώρα – Κατά τόπους έντονα φαινόμενα

Μέσα στην Τρίτη τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων και των κατά τόπους ισχυρών καταιγίδων θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τα πιο έντονα αυτών να εκδηλώνονται στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

Πιθανές καταιγίδες την Τρίτη και στην Αττική

Προφανώς στο «παιχνίδι» των -πιθανότατα- ισχυρών καταιγίδων θα μπει και η Αττική κατά τη διάρκεια της Τρίτης. Κατά τη διάρκεια αυτής της μέρας (της Τρίτης) οι βροχές θα είναι σχεδόν γενικευμένες σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα αλλά και στο Ιόνιο. Επίσης στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου θα βρέχει με πιο έντονες τις βροχοπτώσεις να σημειώνονται σε περιοχές των Κυκλάδων, της νότιας Κρήτης, τοπικά των Δωδεκανήσων και ίσως και σε τμήματα του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι τοπικά θα προβληματίσουν τα μικρά πλοία – 7 με 8 μποφόρ οι εντάσεις τους

Από πλευράς ανέμων φαίνεται ότι δεν θα ξεπερνούν τα 7-8 μποφόρ στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας και επομένως ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα τα μικρά πλοία.

Χιόνια στις κορυφές ορισμένων βουνών

Οι χιονοπτώσεις δεν θα απασχολήσουν καμία περιοχή της χώρας πέρα από κάποια μεγάλα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας που ίσως χιονίσει σε πολύ μεγάλα υψόμετρα (άνω των 2000 μέτρων). Επομένως το να μιλάμε για χιονοπτώσεις με αυτές τις μέγιστες θερμοκρασίες είναι τουλάχιστον υπερβολικό.

Θερμοκρασίες κατά 3 βαθμούς χαμηλότερες για την εποχή

Οι θερμοκρασίες μέχρι και την Τρίτη – Τετάρτη θα αγγίζουν τους 18-20 βαθμούς κελσίου και επομένως κάθε άλλο παρά χειμώνα θα το έλεγα και ειδικά στα τέλη του Οκτώβρη. Σχετικό κρύο θα επικρατήσει μόνο στη βορειοδυτική Ελλάδα (ανατολική Ήπειρος, δυτική και βόρεια Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία) και σε ορισμένες ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Περιορισμός των βροχοπτώσεων την Τετάρτη – Υποψία για μικρή περαιρέρω πτώση της θερμοκρασίας στη συνέχεια

Από την Τετάρτη το μεσημέρι και στη συνέχεια το κύμα της κακοκαιρίας θα αρχίσει να εξασθενεί και επομένως σταδιακά θα μας αποχαιρετήσει αφού θα έχει πια περιοριστεί στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα.

Υπάρχει μια υποψία για περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας από την ερχόμενη Πέμπτη αλλά είναι κάτι που ακόμη κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να το πει.

Τέλη Οκτώβρη με βροχές κάθε άλλο παρά ακραίο μπορεί να χαρακτηριστεί

Συμπεράσματα: Μόνο η Τρίτη -και ίσως και το πρωινό της Τετάρτης- θα είναι μια αρκετά βροχερή μέρα με κατά τόπους έντονα φαινόμενα καταιγίδων. Κατά τα άλλα δεν χρειάζεται να γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε στα τέλη του Οκτώβρη και επομένως οι 18-20 βαθμοί μαζί με βροχές ή καταιγίδες δεν είναι τίποτα παραπάνω από κάτι το εντελώς φυσιολογικό για την Ελλάδα.