ΑΧΑΪΑ: Χιονοπτώσεις στα ορεινά, βροχές στα πεδινά το Σαββατοκύριακο – Καλοκαιρία την ερχόμενη εβδομάδα


Η ζωνική κυκλοφορία άνωθεν της Ευρώπης συνεχίζεται με την ροή βαρομετρικών χαμηλών από τον Ατλαντικό ανατολικότερα προς αυτήν να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και για τις ερχόμενες ημέρες.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, long wave trough αναμένεται να κινηθεί από την ΒΔ Ευρώπη προς ΝΑ στην Μεσόγειο θάλασσα. Εκεί θα συναντήσει τα θερμότερα ύδατά της, στο ύψος της Αδριατικής θάλλασσας και θα πυροδοτηθεί κυκλογένεση.

Το βαρομετρικό χαμηλό που θα δημιουργηθεί στην εν λόγω περιοχή αναμένεται να βαθύνει και να κινηθεί περαιτέρω ΝΑ σαρώνοντας το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας από την Παρασκευή και από τα βορειοδυτικά.

Μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής κινούμενο ακόμη πιο ΝΑ και εξασθενούμενο θα έχει αποχωρήσει από την τροπόσφαιρα της χώρας μας με τον καιρό να βελτιώνεται, αυτή τη φορά ουσιαστικά και για αρκετές ημέρες.

Καταιγίδες, άνεμοι και χιόνια στη Δυτική Ελλάδα μέχρι το Σάββατο

Σάββατο 14/12: Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ήδη από την έναρξη του 24ωρου στο σύνολο της δυτικής επικράτειας. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ριπαίους ανέμους και πιθανόν κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις. Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι και από τα ΒΔ και μέχρι το τέλος της ημέρας στο σύνολο της δυτικής χώρας. Ο υδράργυρος σε μικρη πτώση, δεν αναμενεται να ξεπεράσει ως προς τις μέγιστες τιμές του τους 13-14oC. Παράλληλα, οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν ΝΔ θυελλώδεις 8-9bf, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε ΒΔ στα 7-8bf με βαθμιαία εξασθένιση από τις απογευματινές ώρες και μετέπειτα. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου >1400-1500 μέτρων, της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου >1700 και >1900 μέτρων αντίστοιχα.

Κυριακή 15/12: Βελτιωμένος καιρός με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί από την αρχή έως το τέλος της ημέρας. Ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή άνοδο, ανερχόμενος τις μεσημβρινές ώρες στους 16-17oC. Οι ΒΔ άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά στα 5-6bf βαίνοντας ολοένα και εξασθενούμενοι.

Παρασκευή 13/12: Νεφελώδης καιρός με σποραδικές βροχές κατά περιόδους. Θερμοκρασία από 10-15oC με τους ανέμους να πνέουν ΝΔ 4-5bf. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα πολύ ορεινά του νομού >1800-1900 μέτρων.

Σάββατο 14/12: Κακοκαιρία ήδη από την έναρξη του 24ωρου με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές συνοδεία ριπαίων ανέμων και πιθανόν τοπικά χαλαζοπτώσεων. Τα περισσότερα φαινόμενα αναμένονται κατά την διάρκεια των μεταμεσούχτιων και πρώτων πρωινών ωρών. Σταδιακή βελτίωση του καιρού από τις αργά πρωινές-πρώτες μεσημβρινές ώρες. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 10-13oC. Οι ΝΔ άνεμοι θα πνέουν αρχικά ισχυροί έως πολύ ισχυροί με τις ριπές τους κατά την διάρκεια των φαινομένων να αγγίζουν τα 7-8bf, εξασθενούμενοι από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες στα 4-5bf. Χιονοπτώσεις αναμένονται εκ νέου σε πολύ μεγάλα υψόμετρα στον ν.Αχαΐας, άνω των 1800-1900 μέτρων κατά μέσο όρο.

Κυριακή 15/12: Βελτιωμένος καιρός στην πόλη με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-16oC με τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί 2-3bf.

Καλοκαιρία την ερχόμενη εβδομάδα
Τα προγνωστικά μοντέλα συντείνουν στην επικράτηση υψηλών βαρομετρικών πιέσεων άνωθεν της χώρας μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου μέχρι και την Πέμπτη-Παρασκευή (19-20/12). Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται γενικευμένη καλοκαιρία στο σύνολο της χώρας με απουσία βροχοπτώσεων, άνοδο της θερμοκρασίας και εξασθενημένους ανέμους τόσο σε θάλασσα όσο και σε ξηρά. Ενδείξεις για εκ νέου μεταβολή του καιρού υπάρχουν προς το ερχόμενο Σ/Κ, αλλά παραμένουν ακόμη ασαφείς.