Καιρός: Βροχές, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά – Βαθμιαία εξασθένηση φαινομένων

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα, Πέμπτη, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τα βορειοδυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 και πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ, ενώ βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.

Ο καιρός σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοδυτικοί 5 με 7 με περαιτέρω εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις, που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές, και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, από τις βραδινές ώρες όμως θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά τοπικά 7 και στο Θρακικό έως 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα στα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί και βαθμιαία δυτικοί, 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα βόρεια και στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες.
Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων και στα βόρεια.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές, ενώ από τις προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το βράδυ.
Άνεμοι: Νότιοι 7 με 8 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν και από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και στα βόρεια πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Αργά τη νύχτα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σάμος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν και από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Ισχυρή σύσταση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

Υπενθυμίζεται πως ισχυρή σύσταση στους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας και Αιτωλοακαρνανίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απηύθυνε χθες, Τετάρτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Oι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών κλήθηκαν από τη ΓΓΠΠ να ακολουθήσουν τις εξής οδηγίες:

  • Να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρά τους ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Να μην διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθούν στη θέση αυτή.
  • Σε κάθε περίπτωση, να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά

Τα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία θα προσεγγίσουν τη χώρα από τα δυτικά, αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρά φαινόμενα με μεγάλα ύψη υετού έως και τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου.