Σκοπιανό: Η αποκάλυψη Τσίπρα, το erga omnes και τα ονόματα στο τραπέζι

Η κυβέρνηση βλέπει συμφωνία με τα Σκόπια στο θέμα του ονόματος και αυτήν την εικόνα έδωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του χθες στη Σόφια.

«Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση που πρέπει να διανυθεί και δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Είπε βεβαίως ότι «είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα που χρειάζονται διευκρινίσεις», επιβεβαίωσε όμως ότι γίνεται προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου, κάνοντας λόγο για «συμφωνία που μπορεί να αντέξει στο χρόνο και όχι να χαθεί σε μερικούς μήνες».

Η αποκάλυψη Τσίπρα
«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν από τη
Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, δίνοντας και την απαραίτητη επικοινωνιακή νότα στα πράγματα, με τη σημείωση ότι «χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να συνεχίσουμε», που προκάλεσε συνειρμούς στην ελληνική κοινή γνώμη με την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε να ξενυχτήσει διαπραγματευόμενος και το αποτέλεσμα αυτής της περίφημης διαπραγμάτευσης των «17 ωρών».

Στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση εκπέμπει σήμα ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε ότι «θα χρειαστεί λίγη δουλειά ακόμα από τις ομάδες διαπραγμάτευσης και τους υπουργούς Εξωτερικών και τουλάχιστον άλλη μία συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ».

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από το erga omnes και τις συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα Σκόπια για να εφαρμοστεί. Στην ίδια κατεύθυνση, εξηγούσαν ότι ετοιμάζεται η υπογραφή μίας διεθνούς συνθήκης με στόχους και χρονοδιαγράμματα όπου θα περιγράφεται λεπτομερώς η κάθε κίνηση «και θα απαιτείται η ολοκλήρωση του προηγούμενου βήματος για να πάμε στο επόμενο».

Στο κρίσιμο ερώτημα αν παράλληλα με την εφαρμογή αυτής της συνθήκης ζητηθεί από την Ελλάδα να συναινέσει για να ξεκινήσουν η προενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων σε Ε.Ε. και η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η απάντηση που δίνεται είναι ότι «η Αθήνα δεν θα δώσει τέτοια έγκριση πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας», πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η πίεση που ασκείται από το διεθνή παράγοντα -από την Ε.Ε. κυρίως- είναι ισχυρή. Και προς την Ελλάδα και προς τα Σκόπια, και αυτό φάνηκε τόσο από τις δηλώσεις Τσίπρα όσο και από τις δηλώσεις Ζάεφ.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η συμφωνία επί της ουσίας εξαρτάται μόνο από το κατά πόσον ο Ζόραν Ζάεφ θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Βήμα που κρίνεται δύσκολο διότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του είναι ισχυρές, αλλά, όπως λένε, η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί τη σύνθετη ονομασία και διαμηνύει ότι δεν έχει άλλη υποχώρηση να κάνει προκειμένου η συμφωνία να προχωρήσει.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δήλωσε ότι «έχουμε καταλήξει σε ένα σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε λύση αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις με φορείς και κόμματα τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα. Αν εγκριθεί, τότε μπορούμε να έχουμε τη λύση».

Σημείωσε πως ελπίζει να υπάρξει λύση μέσα στον Ιούνιο, αλλά ότι ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε η ΠΓΔΜ να ξεκινήσει τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Το χαρτί της συναίνεσης
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι είναι καλοδεχούμενη η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποστηρίξει την εθνική γραμμή και δήλωσε διαθέσιμος να ενημερώσει σχετικά όλους όσοι του το ζητήσουν.

«Ολοι πρέπει να κατανοήσουν ότι όταν υπερασπίζεσαι εθνικές θέσεις, εκπροσωπείς όλους τους Ελληνες», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων και παραπέμποντας στο συμπέρασμα ότι η πρόταση για έγκριση από 180 βουλευτές δεν ήταν των Βρυξελλών, αλλά του ιδίου του κ. Τσίπρα.

Εχει επίσης σημασία η επισήμανση του κ. Τσίπρα ότι «σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή σε τίποτα», ο οποίος στάθηκε ένα βήμα πίσω από τον Σκοπιανό ομόλογό του που μίλησε για συμφωνία και σημείωσε ότι «ακόμα και η ονομασία και το πώς διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία από μια χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα είναι κρίσιμο ζήτημα». Υποστήριξε πάντως ο κ. Τσίπρας ότι δεν έχει κλειδώσει ακόμα το όνομα.

Η συμφωνία που προωθείται οδηγεί σε αυτό που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «σαλαμοποίηση», στην κυβέρνηση όμως θεωρούν ότι αν υπογραφεί η διεθνής συνθήκη και η συμφωνία με τα Σκόπια αποκτήσει δυναμική, δεδομένης και της πίεσης που θα ασκήσει η Ε.Ε., το πιθανότερο είναι η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, τα κόμματα δηλαδή του ΕΛΚ και του ΕΣΚ στην Ελλάδα, να αλλάξουν στάση και να στηρίξουν.

Προσβλέπουν βεβαίως -και δεν το κρύβουν- στο να υπάρξουν βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής που θα στηρίξουν τη συμφωνία, ακόμα και αν δεν στηριχθεί κεντρικά, καθώς επενδύουν σε μελλοντικούς κραδασμούς σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής και μέσω του Σκοπιανού.

Δεν αποκλείουν, πάντως, κραδασμοί να υπάρξουν και στους ΑΝ.ΕΛ., για τους οποίους στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι επισήμως θα στηρίξουν την κυβερνητική γραμμή, αλλά μπορεί οι ΑΝ.ΕΛ. να έχουν διαρροές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου