Η Δημοτική Αρχή να απαντήσει για την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας

Το ακόλουθο ερώτημα απέστειλε προ της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου η ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που αφορά την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας, που παρόλο που έχει παρέλθει το προβλεπόμενο δίμηνο δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα στον Δήμο Πατρέων.

“Εκτός από τις τακτικές συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται υποχρεωτικά κατ΄ ελάχιστο μία φορά το μήνα , το Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλείται υποχρεωτικά κάθε δύο μήνες σε Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας κατά την οποία η Δημοτική αρχή λογοδοτεί για το έργο και την δράση της.
Στη συνεδρίαση αυτή που είναι δημόσια συζητούνται έως 10 θέματα τα οποία τίθενται από τους Δημοτικούς Συμβούλους και επιπλέον έως δύο θέματα τα οποία τίθενται από τους Προέδρους Συμβουλίων Δημοτικών κοινοτήτων καθώς και τους Προέδρους Δημοτικών κοινοτήτων και απαντάει ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ενημερώνει, δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, τους δημοτικούς συμβούλους για την ημερομηνία, τον τόπο συνεδρίασης, καθώς και για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θεμάτων.
Η παράλειψη σύγκλισης της διμηνιαίας αυτής συνεδρίασης ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν προταθεί θέματα από τούς Δημοτικούς συμβούλους αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην περίπτωση που δεν συγκληθεί από τον Πρόεδρο το Δημοτικό Συμβούλιο η ειδική συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του Δημάρχου της Δημοτικής Επιτροπής ή του 1/3 από τον συνολικό αριθμό μελών του. Η σύγκλιση αυτή βοηθά έτσι ώστε ο Δήμος και η Δημοτική αρχή να μην δρα ανεξέλεγκτα και να απολογείται λογοδοτεί για διάφορα θέματα και δράσεις μέσα σε πραγματικό χρόνο και σε εύλογο χρονικό διάστημα..
Παρατηρήσαμε ότι ανά την χώρα σχεδόν όλοι οι Δήμοι έχουν ήδη προχωρήσει στη σύγκλιση της και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λογοδοσίας ήδη από τα μέσα έως το τέλος Φεβρουαρίου* (όπως περιγράφεται ανά δίμηνο). Μέχρι σήμερα, αν και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συνεδριάσει αρκετές φορές, δεν έχει ανακοινωθεί σχετική πρόσκληση, η οποία απαιτείται να έχει σταλεί νωρίτερα κατά δέκα ημέρες της συνεδρίασης, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας.
Αποτελεί παράλειψη ή ειλημμένη απόφαση της Δημοτικής Αρχής;
Καλούμε την Δημοτική Αρχή, στο Δημοτικό Συμβούλιο που έχει συγκαλέσει την Δευτέρα 4/3/24 να απαντήσει και να ενημερώσει πότε προτίθεται να αποσταλεί πρόσκληση για την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας. Για τη διευκόλυνση σας, επισυνάπτουμε και τη σχετική Εγκύκλιο 98 Α.Π.: 8182/26.01.2024 του Υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΡΟΣ