Χαλανδρίτσα: «Καμπανάκι» για την εγκατάσταση βιομηχανίας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων – Στη ΒΙΠΕ Πατρών

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας μετά την ενημέρωση που έλαβε από τους κκ. Τάσο Γιακουμή, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό MD, Διευθυντή ΕΣΥ και Επιστημονικά Υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας, Παναγιώτη Κανελλάκη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό MD, Επιμελητή Β’ ΕΣΥ, Ιατρό του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας και του Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου Σωφρονιστικού Καταστήματος Πάτρας στον Αγ. Στέφανο (όμορο της ΒΙΠΕ Πατρών), μεταπτυχιακό φοιτητή στη Δημόσια Υγεία και Αμβρόσιο Φράγκο, Χημικό Μηχανικό, Msc, Σύμβουλο Υγείας-Ασφάλειας εργαζομένων & Προστασίας Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση βιομηχανίας διαχείρισης/καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Πατρών που αποτελεί ανώτερη βαθμίδα στη βασική έκθεση σε τοξικές ουσίες και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον.
Οι ελλείψεις αυτές εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους ανθρώπους και το περιβάλλον για όλες τις περιοχές της Αχαΐας. Οι αέριοι ρύποι, φαινόλες, διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα είναι ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα αναπαραγωγικά συστήματα, ένοχες καρκινογενέσεων και άλλων σοβαρών βλαβών της υγείας.
Η λειτουργία μιας τέτοιας ρυπογόνου βιομηχανίας, καύσης τοξικών και μολυσματικών επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, χρειάζεται πλήρη μελέτη και αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που να ορίζουν με σαφήνεια και επιστημονική τεκμηρίωση το τι «μπαίνει» και τι «βγαίνει» από αυτήν.
Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας διαφωνεί με την ανωτέρω πρόχειρη αδειοδότηση μιας τέτοιας βιομηχανίας και στηρίζει το περιεχόμενο της επιστολής, που εστάλη στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και ζητά από αυτήν να λάβει υπ’ όψιν σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα για να αποφευχθούν μελλοντικές κακές επιδράσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον.