Συνεχίστηκε η πτώση του Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Δεύτερη ημέρα πολιορκίας των 900 μονάδων από τους πωλητές και τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν άντεξε τις πιέσεις, ειδικά όταν αυτές εστίασαν στη μετοχή με τη δεύτερη μεγαλύτερη στάθμιση της αγοράς, την Coca Cola, και όταν οι στηρίξεις από κρίσιμους τίτλους έλειπαν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 899,22 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 892,62 μονάδων (-1,42%) και 904,14 μονάδων (-0,15%). Ο τζίρος ανήλθε στα 79,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 51,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 26,9 εκατ. τεμάχια αξίας 28,9 εκατ. ευρώ, ή το 36% του τζίρου.

Συνεχίστηκε η πτώση του Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,63%, στις 2.162,87 μονάδες, ενώ στο -0,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.503,95 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 558,79 μονάδες.

Η αύξηση του τζίρου συνδέεται με την έντονη κινητικότητα που παρατηρήθηκε στις μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς, οι οποίες διακίνησαν μέσω προσυμφωνημένων πράξεων μεταξύ του 0,40% και του 0,50% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Τα πακέτα αυτών, όπως και της Jumbo και της Τέρνα Ενεργειακής, ανέβασαν τον τζίρο της αγοράς κατά 28,9 εκατ. ευρώ.

Σοφόν το… ασαφές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι θα προχωρήσει στη μείωση του ρυθμού αγοράς τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (της πανδημίας), αλλά άφησε ασαφές το πόση θα είναι αυτή η μείωση. Έτσι, η αντίδραση τόσο των ευρωπαϊκών αγορών, όσο και της ελληνικής, δείχνει αρχικά ψύχραιμη, καθώς έγινε αυτό που περίμεναν όλοι.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως με βάση την κοινή αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και των προοπτικών του πληθωρισμού, το Δ.Σ. έκρινε ότι οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με ένα μετρίως χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών στο πρόγραμμα PEPP σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει την θέση της σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων με την πρόσφατη επιτυχημένη επανέκδοση του 30ετούς και του 5ετούς ομολόγου. Έτσι, παρά τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου περιορίζεται στο 0,80% αυτήν την ώρα, από 0,86% τις προηγούμενες ημέρες.

Άλλωστε, δεδομένων των αναγκών της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να δούμε και κάποια αναβάθμιση τους επόμενους μήνες που μπορεί να οδηγήσει την αξιολόγηση στις επενδυτικές βαθμίδες. Μάλιστα, σήμερα η Fitch επισήμανε τους παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά την αξιολόγηση της χώρας μας, δηλαδή α) την ύπαρξη μεγαλύτερης βεβαιότητας ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία μετά το σοκ της Covid-19, β) ενδείξεις ότι η πρόοδος στη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στις συστημικά σημαντικές τράπεζες συνεχίζεται και ολοκληρώνονται οι συναλλαγές τιτλοποίησης με χαμηλότερα κόστη απομείωσης, και γ) τη βελτίωση του μεσοπρόθεσμου δυναμικού ανάπτυξης και των επιδόσεων μετά την πανδημία.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola έκλεισε με απώλειες 3%, με τις Εθνική, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης έκλεισε με κέρδη 1,81%, με την Alpha Bank να κλέβει την παράσταση με το +1,23% που διαμόρφωσε στις δημοπρασίες, από τα αρνητικά εδάφη λίγο πριν το κλείσιμο. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Jumbo, Titan, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ, με την ΕΛΧΑ να κλείνει χωρίς μεταβολή.