Παραμένουν τα σύννεφα της πανδημίας στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Διορθωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν καταφέρνει να σταθεί πάνω από την αντίσταση των 820 μονάδων, καθώς οι πιέσεις εκτείνονται στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,50% στις 809,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,61% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.933,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,32% στις 513,82 μονάδες.

Παραμένουν τα σύννεφα της πανδημίας στο Χρηματιστήριο

Μετά την επιφυλακτικότητα που εμφανίστηκε για την διάσπαση των 800 μονάδων στις 28 Δεκεμβρίου, το ΧΑ δείχνει να θέλει να εδραιώσει την παραμονή του στα τρέχοντα πριν κάνει το άλμα για το επόμενο επίπεδο της προσέγγισης των 850 μονάδων. Για να το καταφέρει αυτό όμως θα πρέπει να διαπεράσει και τις 820 μονάδες, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί ανεπιτυχώς.

Ο FTSE 25 έχει τις στηρίξεις του στα επίπεδα των 1.870 – 1.900 μονάδων, ενώ σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης θα βρει μπροστά του τον μέσο όρων των 30 ημερών. Στον αντίποδα, η αντίσταση απέχει ακόμη από το να βρει τις 2.000 μονάδες. Στο επίκεντρο και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος δεν αποκλείεται να δοκιμάσει τη στήριξη των 490 – 495 μονάδων, μετά τη χθεσινή ανεπιτυχή δοκιμασία της διάσπασης της αντίστασης των 535 μονάδων.

Πάντως, η αγορά εξακολουθεί να αναζητά τις διεξόδους του νέου έτους, με τις εξελίξεις να τρέχουν προς ώρας με χαμηλούς ρυθμούς, ρίχνοντας αντίστοιχα και την αγοραστική διάθεση. Σαφώς τα περισσότερα χαρτοφυλάκια έχουν γίνει πιο επιλεκτικά στο ταμπλό, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας εξελίσσεται και η πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού βαίνει βραδέως.

Το ζήτημα τώρα που απασχολεί περισσότερο την εγχώρια αγορά είναι το κατά πόσο η επιστροφή στην ομαλότητα θα “προλάβει” την τουριστική περίοδο. Δεδομένου του ότι η σεζόν στη χώρας μας αρχίζει σταδιακά από τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο ανάλογα με την περιοχή, ο χρόνος του εμβολιασμού ώστε να επιστρέψει στην κανονικότητα ο κλάδος και να αρχίσει να εισφέρει στα δημόσια και ιδιωτικά ταμεία είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι αισιόδοξα, εντούτοις δεν αποκλείεται σταδιακά να επιταχύνεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean και η Εθνική σημειώνουν απώλειες 3,24% και 3,17% αντίστοιχα, με τις Titan, Eurobank, Coca Cola, Alpha Bank και Πειραιώς να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%.

Η πτώση σε ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΛληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΤΕ και Jumbo ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Βιοχάλκο. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη της τάξεως του 0,21% σημειώνει ο Σαράντης.