6 Φεβρουαρίου 1958: Η αεροπορική τραγωδία των «μπέμπηδων» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η 6η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που πληγώνει το Μάντσεστερ. Είναι η μέρα που οι θρυλικοί «μπέμπηδες» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρασαν στην αιωνιότητα. Πριν από 66 χρόνια το αεροσκάφος της British Airways στο οποίο επέβαινε η αποστολή των «Κόκκινων Διαβόλων» ξεκινούσε από το Βελιγράδι με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ και ενδιάμεσο σταθμό το Μόναχο όπου θα γινόταν ο ανεφοδιασμός του.

Στις 14:15 ο ανεφοδιασμός ολοκληρώθηκε και όλα ήταν έτοιμα για την απογείωση. Στις 14:56 ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Θέιν πήρε άδεια από τον πύργο ελέγχου. Στις 15:02 οι πιλότοι ενημερώθηκαν ότι είχαν δύο λεπτά στη διάθεσή τους για να απογειωθούν. Κατά την απογείωση το αεροσκάφος έχασε την ταχύτητά του και κάνοντας μία πορεία 1.200 μέτρων έφτασε στον φράχτη του αεροδρομίου.

Καθ’ όλη την πορεία έχασε το ένα του φτερό το οποίο διαλύθηκε σε ένα σπίτι το οποίο έπιασε φωτιά και στη συνέχεια έχασε και το δεύτερο φτερό του καθώς και ένα κομμάτι από την ουρά του. Παράλληλα έχασε το κύριο μέρος της ατράκτου του το οποίο αφού έκανε έναν στροβιλισμό στο έδαφος προσέκρουσε σε ένα υπόστεγο όπου βρισκόταν παρκαρισμένο ένα βυτιοφόρο γεμάτο με καύσιμα.

Ακολούθησε έκρηξη που συνοδεύτηκε από έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα επτά παίκτες της Μάντσεστερ ήταν νεκροί. Ο λόγος για τον αριστερό μπακ και αρχηγό Ρότζερ Μπερν, τον αναπληρωματικό αριστερό μπακ Τζεφ Μπεντ, τον δεξιό μέσο Έντι Κόλμαν, τον κεντρικό αμυντικό Μαρκ Τζόουνς, τον αριστερό μεσοεπιθετικό Ντέιβιντ Πέγκ και τους μεσοεπιθετικούς Τόμι Τέιλορ, Λάιαμ «Μπίλι» Γουίλαν.

Επιπλέον τραγικό θάνατο βρήκαν ο γραμματέας του συλλόγου Γουόλτερ Κρίκμερ, οι προπονητές Μπερτ Γουόλι και Τομ Κάρι, καθώς και οκτώ δημοσιογράφοι που ταξίδευαν με την ομάδα. Μεταξύ των θυμάτων βρισκόταν και ο σπουδαίος παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι και της Εθνικής Αγγλίας Φρανκ Σουίφτ.

 

Ο τερματοφύλακας Χάρρυ Γκρεγκ, κατάφερε να διατηρήσει τη συνείδηση του μετά τη συντριβή, και μέσα στον φόβο του για μια ενδεχόμενη έκρηξη, άρπαξε δύο συμπαίκτες του, τον Μπόμπι Τσάρλτον – ο οποίος είχε κάνει το ντεμπούτο του 18 μήνες νωρίτερα – και τον Ντένις Βάιολετ και τους έσυρε έξω από το κατεστραμένο αεροπλάνο.

Στο σημείο της τραγωδίας έσπευσαν σωστικά συνεργεία και ιατρικό προσωπικό προσπαθώντας να σώσουν όσες περισσότερες ζωές ήταν δυνατόν. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Μονάχου «Ρέχτς ντερ Ίζαρ».

Ο πιο σοβαρά απ’ όλους ήταν ο Ντάνκαν Έντουαρντς, ένας παίκτης-σύμβολο για τη γενιά του. Ο Έντουαρντς έπεσε σε κώμα και κατέληξε δύο εβδομάδες αργότερα. Ήταν μόλις 21 ετών. Ο αρχηγός της ομάδας Ρότζερ Μπέρν πέθανε στο νοσοκομείο του Μονάχου. Έμελλε να μη μάθει ποτέ ότι η γυναίκα του ήταν έγκυος. Ο γιος του που πήρε και το όνομά του δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του.

Η επίσημη αιτία του δυστυχήματος, όπως ανέφεραν τότε οι βρετανικές Αρχές, ήταν η συσσώρευση πάγου και λιωμένου χιονιού στον διάδρομο προσγείωσης που φρέναρε ξαφνικά το αεροσκάφος, εμποδίζοντάς το να φτάσει την ταχύτητα που απαιτείται για την απογείωση.

Ο επιζών Μπόμπι Τσάρλτον

Μεταξύ των επιζώντων βρισκόταν ο Μπόμπι Τσάρλτον ο οποίος πρόσφατα έφυγε για το μεγάλο ταξίδι στους ουρανούς. Ποτέ του δεν ξέχασε την αεροπορική τραγωδία. «Ήμουν απλά τυχερός επειδή καθόμουν στη σωστή θέση. Ήταν ένας εφιάλτης. Όσοι καταφέραμε να βγούμε σώοι, τρέξαμε προς ένα κοντινό σπίτι. Στο νοσοκομείο δεν είχα αντιληφθεί τι είχε συμβεί. Μου έκαναν μια ένεση πίσω στην πλάτη και κατέρρευσα. Ήταν μια Γερμανίδα εκεί, κρατούσε ένα χαρτί και διάβαζε ονόματα. Αν κάποιος ήταν ζωντανός εκεί, έλεγε δυνατά ‘ναι’, αν ήταν νεκρός φώναζε ΄όχι’. Λίγο καιρό μετά σκεφτόμουν αν θα αναρρώσουμε ποτέ, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά, από αυτό που μας συνέβη. Έπρεπε, όμως, να προσπαθήσουμε» είχε πει σε συνέντευξή του.

Ο θρύλος Ματ Μπάσμπι

Ο Ματ Μπάσμπι νοσηλεύθηκε για 63 μέρες στο νοσοκομείο έχοντας βαριά τραύματα στο στήθος. Και ενώ περίμενε κανείς ότι θα τα παρατήσει όχι μόνο δεν το έκανε αλλά έγινε ακόμα πιο δυνατός. Τον Απρίλιο του 1958 εισήλθε στο «Θέατρο των Ονείρων» με πατερίτσες. Τα επόμενα χρόνια δημιούργησε τους «νέους μπέμπηδες», έχοντας για μπροστάρηδες τον Μπόμπι Τσάρλτον, τον Τζορτζ Μπεστ και άλλους. Δέκα χρόνια μετά κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ότι δεν πρόλαβε με την ομάδα που χάθηκε στο Μόναχο. Κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών συντρίβοντας με 4-1 την Μπενφίκα.

Ακόμα και σήμερα που έχουν περάσει 66 χρονια τα δάκρυα για τα μωρά του Μπάσμπι δεν στέγνωσαν ποτέ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τίμησε τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας του Μονάχου με μία επιμνημόσυνη δέηση έξω από το Old Trafford ενώ στους λογαριασμούς της στα social media φιγουράρει η εικόνα με τους δείκτες του ρολογιού να είναι σταματημένοι στις 15:04.

Bonus: Πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου την επόμενη της τραγωδίας

48E55FED00000578-5335167-This_was_the_lead_story_on_the_front_page_of_the_Daily_Mail_from-a-39_1517822232437
daily_herald
daily_mirror