Πάτρα: Η αποκάλυψη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών μέσα σε σχολικό συγκρότημα – Από το ΕΣΥΝ

Η πρόσφατη αποκάλυψη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών μέσα σε σχολικό συγκρότημα της πόλης μας, έφερε στο προσκήνιο για άλλη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα της διάδοσης και χρήσης των ναρκωτικών. Το κοινωνικό αυτό πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερες και πιο ανησυχητικές διαστάσεις όταν υπάρχει εμπλοκή ανηλίκων, μαθητών και μικρών παιδιών. Και, δυστυχώς, είναι κάτι που βλέπουμε όλο και πιο συχνά και όχι μόνο στην πόλη μας.
Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ έχει πολλές φορές προβάλλει στοιχεία που αποκαλύπτουν πολλές σκληρές πτυχές του προβλήματος, όπως, ότι:
• η χρήση ουσιών τα τελευταία 10 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 25%,
• η μέση ηλικία έναρξης χρήσης ουσιών στη χώρα μας έχει κατέβει στα 13,5 έτη,
• Ένα ποσοστό 16% των μαθητών της Α΄Λυκείου έχει κάνει χρήση κάποιας ναρκωτικής ουσίας, με πρώτη επιλογή την κάνναβη.
• Στα 18 χρόνια ποσοστό 11% κάνει συστηματική χρήση ουσιών,
• 2 στους 5 16χρονους που δοκιμάζουν ουσίες θα γίνουν ουσιοεξαρτημένοι,
• 15% των 16χρονων θεωρεί τη συστηματική χρήση κάνναβης ακίνδυνη.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα νέα μέτρα που τα τελευταία χρόνια ψηφίζονται από την πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να εναρμονισθεί η νομοθεσία με τις οδηγίες της Ευρ.Ένωσης, (νομιμοποίηση φαρμακευτικής χρήσης κάνναβης, διάδοση ιδεολογημάτων περί του ακίνδυνου της χρήσης της και για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μέτρα για αποδοχή και προστασία της αποκαλούμενης λειτουργικής χρήσης ουσιών, καμία πρόβλεψη για ΠΡΟΛΗΨΗ, αποδόμηση στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, όπως το ΚΕΘΕΑ), δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε, πως η κατάσταση στον τομέα των εξαρτήσεων από ουσίες και όχι μόνο, θα βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών με τη σημερινή του μορφή, έχει στενή συνάφεια με τα κοινωνικά προβλήματα. Η ανεργία, η φτώχεια, τα προβλήματα στην εκπαίδευση, στην υγεία, η προώθηση – μέσω πολλών ΜΜΕ – προϊόντων υποκουλτούρας, οδηγούν τη νεολαία – κυρίως – σε πρακτικές και συμπεριφορές που διεγείρουν τα πρωτόγονα ένστικτα του ανθρώπου, και υπονομεύουν την καλλιέργεια της ψυχής και του νου. Αυτή η κατάσταση βάζει εμπόδια στη στροφή των νέων σε δημιουργική και συλλογική δράση, που μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση πολλών αρνητικών στοιχείων του σημερινού πολιτικού συστήματος. Στερεί τη νεολαία από την αισιοδοξία και τα όνειρα που είναι τόσο απαραίτητα στηρίγματα στη ζωή.
Αν, λοιπόν, θέλουμε πραγματικά να ανακόψουμε την εξελικτική πορεία της χρήσης και της διάδοσης των ουσιών, που συνδέεται ευθέως με την παραβατικότητα και συχνά και με τον εκφοβισμό που ήδη καλλιεργείται στα σχολεία, πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης της παθογένειας του φαινομένου.
Και ο πρώτος και βασικός πυλώνας σε αυτή την προσπάθεια είναι η ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ, που έχει στόχο να αποτρέψει τους νέους από τη στροφή στις ουσίες.
Ο φορέας μας υλοποιεί εδώ και 8 χρόνια σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας και το γραφείο της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.ΑχαΪας πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των μαθητών για την ουσιοεξάρτηση.
Έχουμε επικοινωνήσει με χιλιάδες μαθητές της πόλης και αρκετούς εκπαιδευτικούς, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
Είναι ένα ξεκίνημα, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Και είμαστε βέβαιοι, πως θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αν όλη η σχολική κοινότητα αποφασίσει να έχει ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια. Γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές να συστρατευθούν σε ένα αντιναρκωτικό μέτωπο και να υψώσουν μαζί με τους φορείς πρόληψης στην πόλη μας και σε κάθε πόλη ή περιοχή της χώρας ένα ισχυρό τείχος προστασίας για τα παιδιά και τους νέους,
Καλούμε τους φορείς Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων της πόλης, τους μαθητές και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών σε ΚΟΙΝΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ κατά των ναρκωτικών και όλων των εξαρτήσεων με παρεμβάσεις πρόληψης μέσα στα σχολεία, με την αρωγή του Δήμου, των θεσμοθετημένων δομών της Εκπαίδευσης και του ΚΕΘΕΑ.
Πάτρα, 9/5/2024

Be the first to comment on "Πάτρα: Η αποκάλυψη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών μέσα σε σχολικό συγκρότημα – Από το ΕΣΥΝ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*