Απώλειες στις ευρωαγορές εν αναμονής της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα η οποία πραγματοποιείται με “φόντο” την εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλό 10 ετών.

Η ΕΚΤ καλείται να επαναξιολογήσει την στρατηγική της εν μέσω ενός πρωτοφανούς ράλι των τιμών τους τελευταίους μήνες που οδήγησε τον ετήσιο πληθωρισμό στο 3% τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα

Οι επενδυτές περιμένουν τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις της τράπεζας, για να αντλήσουν νέα στοιχεία όσον αφορά την πορεία των αγορών ομολόγων που διενεργεί η τράπεζα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP). Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αφήσει το πόδι από το γκάζι, λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο ράλι του πληθωρισμού.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,5% στις 472,87 μονάδες μετά το χθεσινό του κλείσιμο κοντά στο προηγούμενο ιστορικό του υψηλό.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,6% στις 15.843,09 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε 0,3% στις 6.726,07 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,5% στις 7.149,37 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν ότι το β’ τρίμηνο του 2021 το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% στην Ευρωζώνη και κατά 2,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 14,3% στην Ευρωζώνη και κατά 13,8% στην Ε.Ε. όπως έδειξαν τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής.

Παράλληλα, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,7% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. το β’ τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,8% στην Ευρωζώνη και κατά 1,9% στην Ε.Ε.

Στη Γερμανία, το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το οικονομικό ερευνητικό ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης για το επενδυτικό κλίμα υποχώρησε στις 26,5 από 40,4 μονάδες τον Αύγουστο. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε πτώση στις 30 μονάδες.