Νέα ώθηση στις ευρωαγορές έδωσαν αποτελέσματα και μάκρο

Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Δευτέρα καθώς η επενδυτική ψυχολογία συνέχισε να αντλεί ώθηση από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6% στις 464,45 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2% στις 15.568,73 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,95% στις 6.675,90 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,7% στις 7.081,72 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με μικρά κέρδη 0,05%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,9%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο τελικός μεταποιητικός δείκτης της IHS Markit για τον Ιούλιο έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε σε ιδιαίτερα ισχυρά επίπεδα, παρά τις ελλείψεις σε πρώτα υλικά και τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Η τελική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 62,8 μονάδες, ξεπερνώντας την αρχική μέτρηση στις  62,6, αν και χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του Ιουνίου στις 63,4 μονάδες.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι αναμενόταν στο β΄ τρίμηνο, χάρη στη χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ “έτρεξε” με ρυθμό 2% σε τριμηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,5%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η μεταποιητική δραστηριότητα επιβράδυνε στο 60,4 από 63,9 τον Ιούνιο και το πρόσφατο υψηλό του Μαΐου στο 65,6.

Η επενδυτική προσοχή στράφηκε και στις τελευταίας ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων που περιελάμβαναν ισχυρά ονόματα όπως των Heineken, AXA και HSBC, μεταξύ άλλων.

Καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα προ φόρων κέρδη α΄ εξαμήνου της HSBC Holdings, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τις ασθενείς επιδόσεις του προηγουμένου έτους, όταν είχε αναλάβει υψηλές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Ενθαρρυμένη από την οικονομική ανάκαμψη στο Χονγκ Κονγκ και στη Βρετανία, στις δύο μεγαλύτερες αγορές της, η HSBC επανέφερε τις πληρωμές μερισμάτων και αποδέσμευσε 700 εκατ. δολάρια τα οποία είχε εξοικονομήσει για την κάλυψη επισφαλών δανείων.

Επιπλέον, η γαλλική ασφαλιστική Axa ανακοίνωσε αύξηση 180% στα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου, καθώς η εταιρεία ανέκαμψε από την αύξηση των απαιτήσεων που συνδέονται με την πανδημία, και που οδήγησε σε χρεώσεις 1,5 δισ. Ευρώ στο προηγούμενο έτος.

Η Axa, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ευρώπη μετά την Allianz, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,99 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο, υπερδιπλάσια σε σχέση με τα 1,43 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Υψηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκαν τα κέρδη α΄ εξαμήνου της Heineken, της δεύτερης μεγαλύτερης ζυθοποιίας παγκοσμίως, με την εταιρεία ωστόσο να προειδοποιεί για εξασθένιση στο υπόλοιπο του έτους, καθώς το κόστος διαβρώνει τα περιθώρια και η πανδημία συνεχίζει να πλήττει τις βασικές αγορές.

Η εταιρεία των Ηeineken, Tiger, Sol, ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη προ εκτάκτων, διπλάσια στα 1,63 δισ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για 1,22 δισ. ευρώ.

Στα εταιρικά νέα, το λόμπι των αυτοκινητοβιομηχανιών CCFA-PFA δήλωσε την Κυριακή ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών και οι αυξανόμενες μολύνσεις της covid-19 εμποδίζουν τις προοπτικές ανάκαμψης της γαλλικής αγοράς αυτοκινήτων.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα Sunday Times ανέφερε ότι η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Clayton, Dubilier & Rice ετοιμάζει νέα αντιπροσφορά για την εξαγορά της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Morrisons.

Στα μάκρο της ημέρας, στη Γερμανία, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο μετά από τη χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοιό, υποστηρίζοντας την ανάκαμψη με γνώμονα την κατανάλωση, στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 4,2% σε μηνιαία βάση σε πραγματικούς όρους, μετά από την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 4,6% τον Μάιο.