Σηκώνουν αυλαία τα αποτελέσματα τριμήνου στη Wall Street – Όλα τα βλέμματα στις τράπεζες

Ξεκινά σήμερα η περίοδος των τριμηνιαίων εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, με τις ανακοινώσεις των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Ειδικότερα, οι τραπεζικοί κολοσσοί JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America αλλά και η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, ανακοινώνουν σήμερα τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

JP Morgan: Μείωση κερδοφορίας στο δ’ τρίμηνο, αλλά ρεκόρ στο σύνολο του έτους

Μειωμένη κερδοφορία εμφάνισε στο δ’ τρίμηνο η JP Morgan Chase, καθώς ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός έβαλε “στην άκρη” περίπου 3 δισ. δολάρια προκειμένου να ενισχύσει το ταμείο εξασφάλισης καταθέσεων για την περίπτωση χρεοκοπίας άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Οι πόροι του ταμείου είχαν μειωθεί σημαντικά μετά τις καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ στις αρχές του 2023.

Τα κέρδη της JP Morgan στο δ’ τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν στα 9,31 δισ. δολ. ή 3,05 δολ. ανά μετοχή. Τα αντίστοιχα μεγέθη στο δ’ τρίμηνο του 2022 ήταν 11,01 δισ. δολάρια ή 3,57 δολάρια ανά μετοχή.

Σε επίπεδο έτους, ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα κατέγραψε κερδοφορία-ρεκόρ, ύψους 49,6 δισ. δολαρίων.

Ο CEO Jamie Dimon ανέφερε ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να είναι ανθεκτική και οι αγορές συνεχίζουν να αναμένουν μια “ήπια προσγείωση”, ωστόσο έκρουσε καμπανάκι για τον πληθωρισμό.

“Υπάρχει επίσης μια διευρυνόμενη ανάγκη δαπανών λόγω της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, την αναδιάρθωση των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, των υψηλότερων στρατιωτικών δαπανών και της αύξησης του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Τα παραπάνω στοιχεία πιθανόν να καταστήσουν τον πληθωρισμό πιο επίμονο και να αφήσουν τα επιτόκια υψηλότερα απ’ όσο αναμένουν οι αγορές”, πρόσθεσε ο Dimon.

Η JPMorgan και άλλες μεγάλες συστημικές τράπεζες στις ΗΠΑ απαιτείται να πληρώσουν σημαντικό μέρος των 16 δισ. δολαρίων για την εξασφάλιση των καταθέσεων των καταθετών των χρεοκοπημένων Silicon Valley Bank και Signature Bank, προκειμένου να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδά του το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (DIF) της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε εξάλλου άλμα 12% στα έσοδά της, τα οποία στο δ’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 38,57 δισ. δολάρια.

Bank of America: Πτώση κερδών, έχασαν τις εκτιμήσεις τα έσοδα

Υποχώρησαν το δ’ τρίμηνο τα κέρδη της Bank of America, ενώ τα έσοδα του τραπεζικού κολοσσού έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,1 δισ. δολ. ή 35 cents ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου από 7,1 δισ. δολ. ή 85 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 70 cents, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για 53 cents σε δημοσκόπηση του FactSet.

Τα έσοδα της τράπεζας υποχώρησαν 10% στα 22,0 δισ. δολ. χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 23,7 δισ. δολ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν 5% στα 13,9 δισ. δολ. καθώς η τράπεζα ξόδεψε περισσότερα για να κρατήσει τους καταθέτες της, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για δάνεια παράμεινε υποτονική εν μέσω των υψηλών επιτοκίων.

Οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές αυξήθηκαν κατά 12 εκατ. δολ. στα 1,1 δισ. δολ.

Wells Fargo: Αυξημένα κέρδη και έσοδα στο τρίμηνο, πάνω και οι προβλέψεις

Αυξήθηκαν το δ’ τρίμηνο τα κέρδη και τα έσοδα της Wells Fargo, με τον τραπεζικό κολοσσό να ανακοινώνει ταυτόχρονα άλμα στις προβλέψεις του και να προειδοποιεί ότι το 2024 τα έσοδα από τόκους θα είναι χαμηλότερα.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού κολοσσού ανήλθαν σε 3,45 δισ. δολ. ή 86 cents ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου από 3,16 δισ. δολ. ή 75 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδα του δ’ τριμήνου αυξήθηκαν 2,2% στα 20,48 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη στα 86 cents με έσοδα 20,30 δισ. δολ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές σημείωσαν άλμα 34% στα 1,28 δισ. δολ. ενώ προειδοποίησε ότι το 2024 τα καθαρά έσοδα από τόκους ενδεχομένως να είναι 7% με 9% χαμηλότερα απ’ ότι ένα χρόνο νωρίτερα.

BlackRock: Αυξημένα τα τριμηνιαία κέρδη, προχωρά στην εξαγορά της GIP έναντι $12,5 δισ.

Η BlackRock ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της Global Infrastructure Partners (GIP) στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αξίας 12,5 δισ. δολ. ενώ την ίδια στιγμή έδωσε στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα της για το τελευταίο τρίμηνο που έδειξαν αύξηση 8% στα κέρδη της.

Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο ανακοίνωσε ότι η εξαγορά της GIP θα πραγματοποιηθεί με 3 δισ. δολ. σε μετρητά και περίπου 12 εκατ. μετοχές της Blackrock με στόχο τη δημιουργία μιας επενδυτικής πλατφόρμας με πάνω από 150 δισ. δολ. σε συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία.

Η BlackRock ανακοίνωσε παράλληλα ότι τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε προσαρμοσμένη βάση σε 1,45 δισ. δολ. ή 9,66 δολ. ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου από 1,36 δισ. δολ. ή 8,93 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για 8,84 δολ. ανά μετοχή σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Η BlackRock ανακοίνωσε τέλος ότι ολοκλήρωσε το δ’ τρίμηνο με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση συνολικού ύψους 10,01 τρισ. δολ. από 8,59 τρισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.