Πόλεμος στο Ισραήλ: Δύσκολος «γρίφος» η νέα συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς

Πυρετός διαβουλεύσεων στη Μέση Ανατολή με στόχο μια νέα συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων, που κρατούνται στη Γάζα. Το οριστικό deal δεν είναι απλή υπόθεση και οι δυσκολίες είναι αρκετές, σύμφωνα με όσα ανέφερε μια αιγυπτιακή πηγή στην κουρδική εφημερίδα «Al-Arabi Al-Jadid».

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι στο Κάιρο και τη Ντόχα ενημέρωσαν τους ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας λόγω του όρου που έθεσε η Χαμάς για άμεση κατάπαυση του πυρός. Παρά ταύτα, διευκρίνισε η ίδια πηγή, η αμερικανική διοίκηση πιστεύει ακόμα στη δυνατότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας παρόμοιας με την προηγούμενη, εάν η Αίγυπτος και το Κατάρ συνεχίζουν να πιέζουν τη Χαμάς.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ φέρεται να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο συζητά, με τη συμμετοχή του επικεφαλής της CIA και του πρωθυπουργού του Κατάρ, για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός και παράλληλη απελευθέρωση ομήρων, δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Μόσχα, Αλεξάντερ Μπεν Ζβι.

«Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε για εκεχειρία με τη Χαμάς», δήλωσε ο Ισραηλινός πρέσβης στο κανάλι Russia 24.

Ο πρέσβης τόνισε ότι διεξάγονται «κάποιες διαπραγματεύσεις» από τον επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, τον επικεφαλής της CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ «για το πώς ακριβώς θα βρεθεί μια λύση για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων μας».