Γάζα: Σε σοβαρό κίνδυνο τουλάχιστον 130 πρόωρα μωρά λόγω ελλείψεων

Οι γιατροί στη Λωρίδα της Γάζας λένε ότι η μείωση των αποθεμάτων καυσίμων λόγω της ισραηλινής πολιορκίας της Γάζας θέτει σε κίνδυνο επικείμενου θανάτου δεκάδες πρόωρα μωρά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, επισημαίνει το Associated Press.

Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ εκτιμά ότι 130 πρόωρα μωρά βρίσκονται σε «σοβαρό κίνδυνο», ενώ ορισμένα νοσοκομεία λένε ότι απέχουν λίγες μόνο ώρες από το να εξαντληθούν τα καύσιμα της γεννήτριας που χρησιμοποιούν.

Το Ισραήλ απαγόρευσε τη διέλευση καυσίμων στη Γάζα υπό το φόβο ότι θα καταλήξουν στα χέρια της Χαμάς. Η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τους Παλαιστίνιους υποστηρίζει ότι έχει μόνο τρεις ημέρες αποθεμάτων καυσίμων για να καλύψει κρίσιμες ανάγκες.

Μόλις σταματήσουν οι γεννήτριες, ο διευθυντής του νοσοκομείου al-Aqsa στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, Iyad Abu Zahar, φοβάται ότι τα μωρά στο τμήμα νεογνών, που δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνα τους, θα πεθάνουν.

«Η ευθύνη μας είναι τεράστια», είπε.

Τουλάχιστον επτά από τα σχεδόν 30 νοσοκομεία στη Γάζα αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω ζημιών που έχουν υποστεί από το μπαράζ των ισραηλινών βομβαρδισμών και λόγω των ελλείψεων σε νερό και άλλες ιατρικές προμήθειες. Οι γιατροί στα νοσοκομεία επισημαίνουν ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.