Έρχονται ευρωεκλογές με σταυρό, αλλά και «σπάσιμο» περιφερειών – Τι αλλάζει

«Για τις Ευρωεκλογές, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες». Με αυτή τη σιβυλλική φράση που χρησιμοποίησε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, έδωσε στους πολιτικούς συντάκτες να καταλάβουν ότι ναι μεν ο σταυρός δεν θα καταργηθεί, αλλά και το σύστημα εκλογής ευρωβουλευτών δεν θα μείνει το ίδιο.

Στο Μαξίμου έχουν προβληματιστεί για τις παρενέργειες που προκαλούσε όλο το προηγούμενο διάστημα το να είναι ολόκληρη η χώρα μια ενιαία κάλπη, καθώς αυτό πριμοδοτούσε τους ιδιαίτερα αναγνωρίσιμους υποψηφίους όλων των κομμάτων. Η συζήτηση ανέκυψε και την περασμένη πολιτική σεζόν, μετά την υπόθεση Γεωργούλη, αποφάσεις, όμως, δεν ελήφθησαν οριστικά. Σταθμίστηκε το ενδεχόμενο της λίστας, πλην όμως υπήρξε το ισχυρό αντεπιχείρημα ότι χωρίς σταυρό, οι ευρωεκλογές θα είναι μια διαδικασία με πολύ μικρή συμμετοχή των πολιτών.

Κάπως έτσι ο καιρός πέρασε και στο Μέγαρο Μαξίμου καταλήγουν στη διατήρηση του σταυρού, ως μέσου κινητοποίησης, αλλά με «σπάσιμο» της χώρας σε γεωγραφικές περιφέρειες. Αυτές θα είναι σίγουρα πέντε, ου μην και περισσότερες, αλλά σε κάθε περίπτωση λιγότερες από τις 13 διοικητικές περιφέρειες που υπάρχουν σήμερα. Οι ευρωεκλογές θα λάβουν χώρα του χρόνου στις 9 Ιουνίου και η χώρα μας εκλέγει 21 ευρωβουλευτές. Υπό αυτό το πρίσμα και ανάλογα με το σε πόσες περιφέρειες θα κατατμηθεί η χώρα, θα ρυθμιστεί και πόσοι ευρωβουλευτές θα εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια.

Ως προς τη ΝΔ, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει αποφασίσει ότι θα μπει «κόφτης» σε ευρωβουλευτές που έχουν υπηρετήσει δύο πενταετίες στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ παρασκηνιακά το ενδιαφέρον σε στελέχη της ΝΔ είναι σημαντικό για την ευρωλίστα. Βεβαίως, ήταν ακόμα μεγαλύτερο την περίοδο που διαφαινόταν ότι θα επικρατήσει το σύστημα της λίστας έναντι του σταυρού, αλλά και πάλι η προοπτική μετακόμισης σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο δεν αφήνει ασυγκίνητους αρκετούς.