Στην τελική ευθεία οι Ευρωεκλογές: Στη Βουλή οι προεκλογικές παροχές Τσίπρα

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο καθώς πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές της 26 Μαΐου με την κυβέρνηση να επιχείρεί μέσω του των προεκλογικών παροχών («13η σύνταξη», 120 δόσεις, μειώσεις ΦΠΑ) που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα να γυρίσει το σε βάρος της κλίμα.

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία πιέζει για πολιτικές εξελίξεις το βράδυ της 26ης Μαΐου εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις Ευρωεκλογές ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Εφόσον ηττηθεί στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου όπως είμαι βέβαιος, πρέπει να πάει στο Ζάππειο να παραιτηθεί και η χώρα να πάει σε εθνικές εκλογές σε 4 εβδομάδες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη της Κυριακής αναρωτώμενος: «Γιατί πρέπει η χώρα να ζήσει τέσσερις μήνες ταλαιπωρίας; Για να περάσει ο κ. Τσίπρας ένα καλοκαίρι πολυτέλειας; Μπορεί να το κάνει και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα έχει μπόλικο χρόνο να ξεκουραστεί αν νιώθει κουρασμένος».

Η κυβέρνηση μπορεί να απέσπασε το βράδυ της Παρασκευής αισθμαίνοντας, ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή αλλά στο μεταξύ φαίνεται ότι έκαψε το χαρτί του κοινωνικού πακέτου που ανακοίνωσε ο Τσίπρας καθώς έχασε την κρίσιμη μάχη της πολιτικής ατζέντας με τρία πλήγματα.

Το πρώτο πλήγμα στο πρωθυπουργικό προφίλ ήρθε με την επαναφορά στο προσκήνιο της τραγωδίας με τη φωτιά στο Μάτι και τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού που οδήγησε στον θάνατο των 101 ανθρώπων. Το δεύτερο πλήγμα ήταν η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να ταυτιστεί πλήρως με τον κ. Πολάκη παρά την αήθη επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο με τον πρωθυπουργό να του λέει και «μπράβο» από τη Λευκάδα για τα πεπραγμένα του στο χώρο της υγείας. Το τρίτο πλήγμα ήταν η υπόθεση με τις σκαφάτες διακοπές στην θαλαμηγό Παναγόπουλου.

Η τροπολογία που κατατίθεται σήμερα

Οι προεκλογικές παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη φετινή χρονιά θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων.

Το πακέτο περιλαμβάνει τη λεγόμενη «13η σύνταξη», η οποία θα χορηγηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου, και τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα και την ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) από τον προσεχή μήνα.

Ανάγκη βελτιώσεων στη ρύθμιση οφειλών για τις επιχειρήσεις

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής στη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων προς την εφορία, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν για το θέμα.

Στη σημερινή μορφή του το νομοσχέδιο είναι «δώρον άδωρον»: αφήνει εκτός ρύθμισης το 90% των επιχειρήσεων και είναι «μία από τα ίδια» για 7 στις 10 επιχειρήσεις, καθώς προβλέπει εξόφληση των οφειλών μόλις σε 18 δόσεις για τακτικές και σε 30 για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε αφήσει τις προηγούμενες ημέρες παράθυρο να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων, αφού υπολογιστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Στελέχη της αγοράς και λογιστές επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να δοθεί δυνατότητα για τουλάχιστον 36 δόσεις, ενώ ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) Κωνσταντίνος Κόλλας πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων τουλάχιστον μέχρι τις 60, χωρίς διάκριση, «για να μπορεί να χαρακτηρισθεί αποτελεσματική η προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο ρύθμιση και να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων».

Το Eurogroup και ο κίνδυνος κυρώσεων

Το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους σε έως 120 δόσεις προβλέπεται να ψηφιστεί αύριο, δύο ημέρες πριν από το Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ακούσει την πρώτη κριτική για τις παροχές και το σχέδιο μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ την τριετία 2020-2022.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις έχουν αποδοκιμαστεί από τις αγορές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά του επικεφαλής των τεχνοκρατών του για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρατούν μεν δημοσίως χαμηλούς τόνους μέχρι σήμερα, αλλά στο παρασκήνιο προετοιμάζουν την αντίδρασή τους.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων, θεωρώντας ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις παραβιάζουν ειλημμένες δεσμεύσεις της χώρας μας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, εξετάζεται ήδη το «πάγωμα» της απόφασης που ελήφθη στο Eurogroup του Απριλίου να κερδίσει η Ελλάδα 329 εκατ. ευρώ από τον μηδενισμό της αύξησης επιτοκίου σε μέρος του δανείου του 2ου Μνημονίου. Το ποσό αυτό αποτελούσε τμήμα της «δόσης» συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα μόνο τα 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Επιπλέον, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει την επόμενη επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα το φθινόπωρο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg την Παρασκευή.