Δομινικανή Δημοκρατία: Κλείνει τα σύνορά της με την Αϊτή

Ηκυβέρνηση της Δομινικανής Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως κλείνει τα σύνορα με την Αϊτή από σήμερα, σε αντίποινα για την κατασκευή στη γειτονική χώρα καναλιού άρδευσης το οποίο θα τροφοδοτείται από ποταμό που διασχίζει και τα δυο κράτη.

«Από τις 06:00 [σ.σ. τοπική ώρα· 13:00 ώρα Ελλάδας] της Παρασκευής, όλα τα σύνορα της Δομινικανής Δημοκρατίας, χερσαία, θαλάσσια και αεροπορικά, θα κλείσουν», διεμήνυσε ο πρόεδρος Λουίς Αμπιναδέρ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε βάση του στρατού.

 

Και «θα παραμείνουν κλειστά για όσο χρειάζεται προκειμένου να λάβει τέλος αυτή η προκλητική ενέργεια», πρόσθεσε.Η δομινικανή κυβέρνηση καταγγέλλει την κατασκευή καναλιού άρδευσης τροφοδοτούμενου από τον ποταμό Μασάκρε (Μασάκρ στα γαλλικά, είναι επίσης γνωστός ως Νταχαμπόν), φυσικό σύνορο των δυο χωρών, που προορίζεται για τους αϊτινούς αγρότες.

Το Σάντο Ντομίνγκο ερίζει πως το έργο παραβιάζει τη συμφωνία ειρήνης του 1929, τη συμφωνία για τα σύνορα του 1935 και πρωτόκολλο επαναχάραξης της γραμμής των συνόρων του 1936.

«Πρόκειται για κατασκευή εντελώς ανάρμοστη, χωρίς καμιά μελέτη, πρόκειται για πρόκληση, την οποία αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί», επέμεινε ο κ. Αμπιναδέρ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια σκλήρυνε πολύ τη στάση του όσον αφορά τη μετανάστευση, διατάσσοντας ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις επαναπροώθησης και την ανέγερση τείχους στα σύνορα.

Η Δομινικανή Δημοκρατία ανέστειλε τη Δευτέρα τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων σε αϊτινούς πολίτες και έκλεισε την περασμένη εβδομάδα τη διέλευση της Νταχαμπόν, από τις σημαντικότερες, όπου οργανώνεται δυο φορές την εβδομάδα κοινή λαϊκή αγορά των δυο κρατών.

Ο πρόεδρος Αμπιναδέρ διαβεβαίωσε πάντως πως θα συνεχίσει τον διάλογο με την Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, βυθισμένη για δεκαετίες σε πολιτική και οικονομική κρίση, που επιδείνωσε σε τρομακτικό βαθμό τα τελευταία χρόνια η βία των συμμοριών.

Η κυβέρνησή του, είπε, προετοιμαζόταν «για εβδομάδες, όχι μόνο για αυτή την κατάσταση αλλά για την ενδεχόμενη ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην Αϊτή». Ο αρχηγός του κράτους διεμήνυσε πως αν το Πορτ-ο-Πρενς δεν μπορεί να σταματήσει το έργο, μπορεί να το κάνει το Σάντο Ντομίνγκο. Πρόσθεσε επίσης ότι θα θέσει το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή –η οποία πρόσφατα κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα– προειδοποίησε μέσω του ιστοτόπου της πως όσοι σχεδίαζαν να πάνε στη Δομινικανή Δημοκρατία θα χρειαστεί να κάνουν άλλες διευθετήσεις.

Χιλιάδες Αϊτινοί πάνε για να βρουν δουλειά στη Δομινικανή Δημοκρατία, χώρα με πολύ υψηλότερο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης. Τα δυο κράτη μοιράζονται το νησί Εσπανιόλα.