Live το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αγκαλιές, χαμόγελα και σέλφι – Δείτε φωτογραφίες, απών ο Αλέξης Τσίπρας

Με μιαμιση ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναμένεται να δοθεί χώρος ώστε να ξεδιπλώσουν την πολιτική τους πλατφόρμα και να τοποθετηθούν οι πέντε υποψήφιοι πολιτικοί αρχηγοί.

Σημειώνεται πως στις εργασίες του συνεδρίου δεν δίνει το «παρών» ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με την τοποθέτηση από τους Γραμματείς του κόμματος και αμέσως μετά θα απευθύνουν την ομιλία τους κατά αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι/ες Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Στο βήμα αυτή τη στιγμή η Έφη Αχτσιόγλου.

Δείτε live το συνέδριο:

 Σημειωτέον ότι η έγκριση των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του Κόμματος αποτελεί το μοναδικό θέμα του Συνεδρίου, ενώ για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Η διαδικασία προβλέπεται, σε γενικές γραμμές, σύντομη, καθώς το Συνέδριο πραγματοποιείται με υβριδικό τρόπο, δηλαδή με δυνατότητα φυσικής παρουσίας ή διαδικτυακής, ενώ όσες υποψηφιότητες προκύψουν τελικά, θα εγκριθούν ως ενιαία πρόταση, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις ή εκφράσεις αποδοκιμασίας.

Λίγο πριν τις 12 έφτασαν στον Ελληνικό Κόσμο και οι πέντε υποψήφιοι.

5959479
Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Τζουμάκας
eaf
Έφη Αχτσιόγλου
5959464
Στέφανος Κασσελάκης
pappas
Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς
tsakalotos

Φωτογραφίες:

pappas
Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς
karanikas
Ο Νίκος Καρανίκας
kalpakis
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης
svigkou
Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου
douroupapas
Πηγαδάκια βουλευτών – Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου
dourouakrita
Οι βουλευτίνες Ρένα Δούρου και Έλενα Ακρίτα
polakispappastzakri
Οι βουλευτές Παύλος Πολάκης, Πέτρος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη
gerobasilieukleidis
Όλγα Γεροβασίλη και Ευκλείδης Τσακαλώτος

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψήφιους, με αποτέλεσμα οι προβολείς του Συνεδρίου να πέφτουν μοιραία στον πέμπτο υποψήφιο, Στέφανο Κασσελάκη.

Υπέρ της υποψηφιότητα Κασσελάκη υπέγραψαν μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Τσίπρας (ξάδερφος Αλέξη Τσίπρα), ο Παύλος Πολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη συγκεντρώνει μοιραία το ενδιαφέρον, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταθέσει σε κομματικό πλαίσιο τις προγραμματικές του θέσεις, αλλά και θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με το σώμα του Συνεδρίου, μετρώντας αντιδράσεις. Παρά την προσπάθεια των τελευταίων ημερών να πέσουν οι τόνοι από όλα τα επιτελεία των συνυποψηφίων του, ο ανταγωνισμός των πέντε φιναλίστ εντείνει τον εσωκομματικό εκνευρισμό, ώστε να μη λείψουν χθες «καρφιά» και «αιχμές» για τον νέο παίκτη στην παρτίδα της διαδοχής.

Διατηρώντας τον αέρα του φαβορί, η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι κυβερνητικό κόμμα και αυτό σημαίνει ότι απευθύνεται, επιδιώκει να πείσει, να εκφράσει και να επηρεάσει το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας». Η ίδια εμφανίστηκε βέβαιη για την εκλογή της στην Προεδρία του κόμματος, ενώ σχολίασε την υποψηφιότητα Κασσελάκη, λέγοντας πως «έχω επιλέξει εξαρχής να μην κάνω κανένα σχόλιο για τους συνυποψηφίους μου. (…) Ξαναλέω ότι η διαδικασία μας είναι απολύτως ανοιχτή. Αυτό έχουμε επιλέξει. Δηλαδή μπορεί ο καθένας να προσέλθει σε αυτή τη διαδικασία και να διεκδικήσει να γίνει πρόεδρος του χώρου, καταθέτοντας πολιτική και οργανωτική πρόταση. Άρα, εφόσον δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, αυτή η υποψηφιότητα (του κ. Κασσελάκη) είναι απολύτως ευπρόσδεκτη. Είμαστε όλοι ανοιχτοί. (…) Άρα από εκεί και πέρα νομίζω ότι εγώ σε ό, τι με αφορά, θέλω να μιλώ για τη δικιά μου υποψηφιότητα. Τι χαρακτηριστικά έχει η δικιά μου υποψηφιότητα. Τελικός κριτής θα είναι οι ψηφοφόροι. (…)». Ωστόσο, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε αναφορικά με το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής, λέγοντας πως «Το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής. Έχει συμβεί και στο παρελθόν, όπως θυμάστε. (…) Η απουσία του Προέδρου από το Κοινοβούλιο είναι ένα ζήτημα».

Σε υψηλούς τόνους, έκφραση του εκφυλισμού και της παρακμής της πολιτικής χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Κασσελάκη ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Τζουμάκας, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «γελάει η κοινωνία. Έχει πέραση σε έναν κόσμο που είναι UFO». Στο ίδιο πλαίσιο, «τι σχέση έχει αυτό με το δημόσιο βίο; Αυτό είναι προσωπικές δημόσιες σχέσεις. Πόσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτα τα σόου; Είναι σε ομάδες που λειτουργούν στα μεγάλα κόμματα, αυτά είναι παραμάγαζα, είναι τα απόνερα της πολιτικής, δεν έχουν σχέση με την πολιτική», υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας ότι «στη διαδικασία αυτή παρεμβαίνουν διάφοροι παραγονταραίοι, διάφοροι δημοσιοσχεσίτες, που έχουν εταιρείες, και υποψήφιοι». Κατά τον κ. Τζουμάκα, όλο αυτό το φαινόμενο, τέλος, είναι κατασκευασμένο από τα μέσα ενημέρωσης, αλλάζει την ατζέντα σε σχέση με τα προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιο δρόμο πρέπει να επιλέξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από πλευράς του, ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα «που δεν θα είναι άθροισμα απόψεων, αλλά σύνθεση αυτών». «Ο κόσμος πρέπει να αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα τις θέσεις του κόμματος και αυτό να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για τη σύνθεση», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και απάντησε για την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στην κούρσα πως έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, ότι συμφωνεί μαζί του σε θέματα όπως π.χ. αυτά που αφορούν το δικαιωματικό χώρο, αλλά εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο γνωρίζει το κόμμα, την ιστορία του και τους ανθρώπους του. Γιατί το κόμμα, όπως είπε, δεν είναι επιχείρηση να φέρεις διευθύνοντα σύμβουλο από άλλη χώρα.

«Έχω ξαναπεί ότι κάθε νέα υποψηφιότητα είναι καλοδεχούμενη. Κάθε γεγονός που μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον γύρω από τη διαδικασία μας είναι θετικό» τόνισε εκ νέου χθες και ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις οι οποίες είναι οξείες, οι οποίες αποδίδουν χαρακτηρισμούς ή να αποδίδουμε κρυφές ατζέντες». «Θα πρέπει να κάνουμε ένα ειλικρινή πολιτικό διάλογο», κατέληξε.