Νέα Φιλαδέλφεια: Οι βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία του Μιχάλη και το βεβαρημένο παρελθόν τους

Νωρίτερα επικράτησε ένταση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου βρίσκονται οι πρώτοι 30 κατηγορούμενοι προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον των τριών ανακριτών 

ΗΕΛΑΣ έχει φτιάξει λιίστα με τους βασικούς υπόπτους για την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Από τους 105 συλληφθέντες, οι αρχές επικεντρώνουν την προσοχή τους σε 13 πρόσωπα που φέρεται να διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρόκειται για 9 Κροάτες μεταξύ των οποίων ένας συνελήφθη με αναδιπλούμενο σουγιά, ένα άτομο από την Αλβανία στην κατοχή του οποίου βρέθηκε επίσης αναδιπλούμενος σουγιάς και 3 Έλληνες.

Ανάμεσα στους βασικούς υπόπτους για το δολοφονικό χτύπημα σε σχέση με το βεβαρημένο παρελθόν τους είναι οι εξής:

  • Ένας Έλληνας 27 ετών ο οποίος έχει συλληφθεί 4 φορές: Τον Απρίλιο του 2019 συνελήφθη στην Πετρούπολη για το νόμο περί όπλων γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν μαχαίρια και κουκούλες τύπου full face
  • Στις 20 Φεβρουαρίου του 2019 συλλαμβάνεται στο Ίλιον για ληστεία σε βάρος ενός νεαρού, νόμο περί εξωσχολικού αθλητισμού και περί όπλων.
  • Στις 15 Μαρτίου του 2018 συλλαμβάνεται μαζί με 10 – 15 άτομα για φθορά ξένης ιδιοκτησίας με λοστούς σε καταστήματα στην Πετρούπολη και απείθεια.
  • Στις 6 Ιανουαρίου του 2021 συλλαμβάνεται για διατάραξη κοινής ειρήνης, εμπρησμό , έκρηξη, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, ληστείες , φθορά ξένης ιδιοκτησίας, νόμο περί όπλων και εγκληματική οργάνωση. Σε αυτή την ομάδα αρχηγός ήταν μια γυναίκα που είναι ακόμα στη φυλακή. Ο 27χρονος αρχικά φυλακίστηκε αλλά αποφυλακίστηκε υπό όρους
  • Ένας Έλληνας 26 ετών: Τον Φεβρουάριο του 2022 συλλαμβάνεται με το νόμο περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού σε αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο κλειστό γυμναστήριο Ηρακλείου Κρήτης.
  • Ένας Έλληνας, οργανωμένος οπαδός που αναζητείται. Υπάρχει το όνομά του στη δικογραφία και έχει εντοπιστεί μέσω ανάρτησής του στο facebook που δηλώνει πως συμμετείχε στα επεισόδια
  • Ένας Αλβανός 22 ετών επίσης οργανωμένος οπαδός σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο οποίος συνελήφθη με μεταλλικό αναδιπλούμενο μαχαίρι, με μήκος λάμας 9 εκ.
  • Και ένας Κροάτης 23 ετών που συνελήφθη επίσης με μεταλλικό αναδιπλούμενο μαχαίρι με μήκος λάμας 8 εκ.

Εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία στην έρευνα ταυτοποίησης του δράστη της δολοφονικής επίθεσης στον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρη, αναμένεται να δώσει το γενετικό υλικό, που αναμένεται να ληφθεί από τους κατηγορουμένους. Προτεραιότητα στην λήψη DNA θα δοθεί σε όσους έχουν ποινικό παρελθόν.

Ο ιατροδικαστής που διενήργησε την νεκροψία – νεκροτομή στο σώμα του 29χρονου Μιχάλη διαβίβασε και αυτός με την σειρά του κάποια ίχνη DNA που βρέθηκαν πάνω στη σορό προκειμένου όταν γίνει λήψη από τους 105 συλληφθέντες να γίνει αντιπαραβολή προκειμένου να βρεθεί ο δράστης που κατάφερε το μοιραίο τραύμα στον Μιχάλη Κατσουλή.

Ένταση στην Ευελπίδων ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ και την αστυνομία

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου βρίσκονται οι πρώτοι 30 κατηγορούμενοι προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον των τριών ανακριτών για όσα τούς καταλογίζονται στην υπόθεση της άγριας επίθεσης έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, το βράδυ της Δευτέρας.

Ομάδα φίλων της ΑΕΚ βρίσκονται στα δικαστήρια της Ευελπίδων και φωνάζουν συνθήματα κατά των κατηγορουμένων. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, αλλά τα επεισόδια δεν πήραν έκταση.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν σήμερα το πρω΄θ στα δικαστήρια οι 30 κατηγορούμενοι. Τα μέτρα στα δικαστήρια είναι ισχυρά, με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ να βρίσκονται εντός του χώρου, ενώ οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με δύο κλούβες της αστυνομίας.

Τις απολογίες των κατηγορουμένων λαμβάνουν η 25η τακτική ανακρίτρια, που ορίστηκε για την κύρια ανάκριση και ο 14ος και η 20ή που ορίστηκαν ως επίκουροι στο έργο της συναδέλφους τους.

Σε εξέλιξη είναι οι πρώτες απολογίες των κατηγορουμένων για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δέκα κατηγορούμενοι απολογούνται ενώπιον κάθε ανακριτή, ενώ έχουν οριστεί και δύο εισαγγελείς γνωμοδοτήσεων. Αύριο, Σάββατο 12 Αυγούστου, θα βρεθούν ενώπιον των δικαστικών λειτουργών άλλοι 30 κατηγορούμενοι, ενώ οι τελευταίοι 45 θα απολογηθούν την Κυριακή 13 Αυγούστου.

Κροάτες

Για τη διαδικασία έχουν επιστρατευθεί από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, Χριστόφορο Λινό, τρεις διερμηνείς στα Κροατικά και ένας στα Αγγλικά.

Είναι πιθανό κάποιοι εκ των κατηγορουμένων να ζητήσουν νέα προθεσμία για την απολογία τους, καθώς φαίνεται μόλις χθες να προσέλαβαν συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί επί της δικογραφίας. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να έχουν απολογηθεί μέχρι και την Κυριακή, οπότε λήγει το πενθήμερο που ορίζει ο νόμος για τις κρατήσεις μέχρι την απολογία.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στις 12.30 οπαδοί της ΑΕΚ έχουν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Κροάτες

Η υπερασπιστική γραμμή 

Οι απολογίες των κατηγορουμένων (ένας από αυτούς νοσηλεύεται ακόμα φρουρούμενος) αναμένεται να είναι μαραθώνιες, καθώς θα ολοκληρωθούν ως αργά το βράδυ της Κυριακής.

Οι εμπλεκόμενοι στα επεισόδια που βαρύνονται με σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και πλημμελήματος, θα απολογούνται κατά ομάδες 10 η 12 ατόμων, ενώ για την ταχύτερη ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας έχουν οριστεί ήδη από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό, τρεις ανακριτές.

Οι απολογίες ξεκινούν το μεσημέρι της Παρασκευής στις 12 και οι αποφάσεις για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων αναμένεται να εκδοθούν αργά το βράδυ καθώς μετά την ανάκριση θα προηγηθεί σύσκεψη ανακριτών και αρμόδιων εισαγγελέων.

Πρόβλημα για την ανακριτική διαδικασία ήταν έως χθες η εξεύρεση διερμηνέων για την κροατική γλώσσα (κυρίως) καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων είναι Κροάτες. Εως αργά χθες το βράδυ είχαν εξασφαλιστεί δύο από τους τρεις διερμηνείς και καταβαλλόταν προσπάθεια για την εξεύρεση τρίτου.

Κροάτες

Βαρύ το κατηγορητήριο

Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί και στους 105 είναι βαρύτατες με σημαντικότερη εκείνη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για τη στυγερή δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Οι ανακριτικές αρχές επιχειρούν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν να ταυτοποιήσουν μεταξύ των συλληφθέντων, όπως πιστεύουν ότι ανήκει, τον δράστη του άγριου φονικού. Ήδη εξετάζονται ευρήματα που συλλέχθηκαν επί τόπου, γενετικό υλικό που ελήφθη από τους κατηγορούμενους, συνομιλίες από έρευνα σε κινητά τηλέφωνα και άλλα δεδομένα, όπως καταγραφές από κάμερες της περιοχής.

Πάντως, η απόδοση συγκεκριμένων ποινικών ευθυνών για καθένα από τους κατηγορούμενους είναι εξαιρετικά δύσκολο έργο που έχουν ήδη επωμιστεί οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές καθώς τυχόν «τσουβάλισμα» όλων με όλες τις κατηγορίες θα οδηγήσει στη συνέχεια σε δικαστικά αδιέξοδα που μπορεί να φθάσουν στην πλήρη ατιμωρησία…

Οι διώξεις που έχουν ασκηθεί για σωρεία αδικημάτων για τα οποία από σήμερα απολογούνται οι κατηγορούμενοι είναι:

  • Ανθρωποκτονία από πρόθεση (δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί ο δράστης της δολοφονίας Κατσουρή.
  • εγκληματική οργάνωση (κακούργημα
  • ανθρωποκτονία από πρόθεση (κακούργημα)
  • έκρηξη (κακούργημα)
  • κατοχή εκρηκτικών υλών (κακούργημα)
  • διατάραξη κοινής ειρήνης
  • επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα
  • φθορά ξένης ιδιοκτησίας
  • βιαιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου )
  • παράνομη οπλοφορία
  • οπλοχρησία
  • κατοχή φωτοβολίδων.

Κροάτες

Στόματα κλειστά

Κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας εκτιμάται ότι οι κατηγορούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κροάτες, δεν θα μιλήσουν, καθώς και αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που διενήργησαν την προανάκριση μετά τις συλλήψεις, ανέφεραν ότι οι Κροάτες είναι σκληροί χούλιγκαν, τηρούν τον νόμο της σιωπής και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εμπλοκές ποινικού χαρακτήρα και στο παρελθόν.

Εμπλοκές και μάλιστα σοβαρές έχει και ένας από τους κατηγορουμένους ελληνικής υπηκοότητας, ο οποίος όμως παρά τις κατά καιρούς βαριές ποινικές διώξεις σε βάρος του, εντούτοις κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανακριτικών πηγών, οι κατηγορούμενοι, θα κρατήσουν στάση σιωπής μέχρι ότου «μιλήσουν» τα εγκληματολογικά εργαστήρια, καθώς αν ταυτοποιηθούν για συγκεκριμένες ενέργειες, η υπερασπιστική τους γραμμή, όπως είναι φυσικό, θα αλλάξει

Κροατικά ΜΜΕ, εντούτοις, αναφέρθηκαν στην υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν οι συλληφθέντες Κροάτες χούλιγκαν κατά τις σημερινές απολογίες τους στους ανακριτές.

Σύμφωνα με το κροατικό κανάλι RTL, οι συλληφθέντες αναμένεται να ισχυριστούν ότι ως μέλη των Bad Blue Boys δεν χρησιμοποιούν μαχαίρια στις συγκρούσεις με οπαδούς άλλων ομάδων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα φέρουν ως παράδειγμα τα πρόσφατα επεισόδια στο Μιλάνου κατά τη διάρκεια των οποίων ένα μέλος των Bad Blue Boys έφερε τραύματα από μαχαίρι αλλά κανείς οπαδός της αντίπαλης ομάδας δεν τραυματίστηκε με αιχμηρό αντικείμενο.

Τον ισχυρισμό αυτόν στηρίζει εμμέσως η επίσημη ανακοίνωση των Bad Blue Boys, που ανέφερε ότι 7 από τους οργανωμένους οπαδούς έχουν τραύματα από μαχαίρι και ένας από τους αυτούς δέχθηκε 7 μαχαιριές.

Κροάτες

Στο μικροσκόπιο 13 άτομα 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τους 105 συνολικά κατηγορούμενους για τη δολοφονική επίθεση, στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν τεθεί 13 άτομα.

Πρόκειται για 9 Κροάτες, ένα άτομο από την Αλβανία στην κατοχή του οποίου βρέθηκε αναδιπλούμενος σουγιάς και 3 Έλληνες.

Οι έρευνες για την υπόθεση γίνονται υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρίας Γκανέ η οποία βρίσκεται σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τους εισαγγελείς Πρωτοδικών σύμφωνα άλλωστε και με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη.

Ένα και μοναδικό τραύμα από μαχαίρι ήταν αυτό που στοίχισε τη ζωή του 29χρονου, σύμφωνα και με την ιατροδικαστική έκθεση, η οποία επιβεβαιώνει την αρχική διαπίστωση των γιατρών του νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκε ο άτυχος άνδρας.

«Δεν κρύψαμε την τεραστία παταγώδη αποτυχία, που δεν συνάδει με τη συνολική εικόνα της ΕΛΑΣ. Θα βρεθούν οι υπεύθυνοι, όπως έγινε και με τον Άλκη, και θα τιμωρηθούν σκληρά» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Με βάση τα στοιχεία, δεν είχε λάβει ενημέρωση η πολιτική ηγεσία» σημείωσε.

Πηγή: skai.gr