H Xαμάς αποδέχτηκε την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ- Απορρίπτει την πρόταση ο Νετανιάχου

ΗΧαμάς δήλωσε σήμερα ότι αποδέχθηκε μια πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε μια δήλωση πως ο επικεφαλής της, ο Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου πως αποδέχθηκε την πρότασή τους.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει η συμφωνία.

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σήμερα πως θα διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα θα είναι ανοικτό για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης τη “σαφή θέση του για τη Ράφα” σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει η συμφωνία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισραήλ η Χαμάς φέρεται να αποδέχτηκε μια μέση λύση κοντά στην πρόταση της Αιγύπτου η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από το Ισραήλ.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά,δεν είχε συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αφού η πρόταση που φέρεται να αποδέχεται η Χαμάς περιελάμβανε «μακροπρόθεσμα συμπεράσματα» που το Ισραήλ δεν μπορούσε να δεχτεί.

«Αυτό φαίνεται να είναι ένα τέχνασμα που έχει σκοπό να κάνει το Ισραήλ να μοιάζει με την πλευρά που αρνείται τη συμφωνία», σχολίασε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η ανακοίνωση της Χαμάς για συμφωνία ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση τμημάτων της Ράφα, της πόλης στο νότιο άκρο της Γάζας που έχει χρησιμεύσει ως το τελευταίο καταφύγιο για περίπου τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.

Υπενθυμίζεται πως έπειτα της εντολής εκκένωσης, ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτηρίζει απάνθρωπες τις εντολές του Ισραήλ

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Ράφα είναι απάνθρωπες και κινδυνεύουν να τους εκθέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο και δυσπραγία, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προειδοποιώντας πως τέτοιες ενέργειες μπορεί μερικές φορές να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα αεροπορικά πλήγματα στη Ράφα και είπε στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης, που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν ξεριζωθεί εξαιτίας του επτάμηνου πολέμου στεγάζονται σε αντίσκηνα και σχολεία γεμάτα κόσμο.

“Οι κάτοικοι της Γάζας εξακολουθούν να πλήττονται με βόμβες, ασθένειες, ακόμη και λιμό. Και σήμερα, τους είπαν ότι πρέπει να μετακινηθούν για μία ακόμη φορά καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα αυξάνονται”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ. “Αυτό είναι απάνθρωπο”.

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν ισοπεδώσει άλλα τμήματα της Γάζας σε τέτοια έκταση ώστε δεν υπάρχει άλλος τόπος πέρα από τη Ράφα με την υποδομή και τους πόρους για να φιλοξενήσει εκείνους που στεγάζονται τώρα εκεί, προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εντολή εκτοπισμού αμάχων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προστίθεται στην ανακοίνωση, με μόνο λίγες εξαιρέσεις οι οποίες υπόκεινται σε αυστηρές νομικές προϋποθέσεις. Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται, τέτοιες ενέργειες μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου ή αναγκαστικό εκτοπισμό, ανέφερε.

ΑΠΕ-REUTERS

Be the first to comment on "H Xαμάς αποδέχτηκε την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ- Απορρίπτει την πρόταση ο Νετανιάχου"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*