Με κέρδη πάνω από 10% έκλεισε το 2021 το Χρηματιστήριο – Έλαμψαν οι “μεσαίοι”

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στο μέσο σχεδόν της εννεάμηνης συσσώρευσης που στιγμάτισε το έτος που εξέπνευσε έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πιστό στις επιλεκτικές και βραχυπρόθεσμες κινήσεις άφησε το 2021 με κέρδη πάνω από το 10%, τόσο στον Γενικό Δείκτη όσο και στους βασικούς του, αλλά με πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις σε τίτλους που υπόσχονται το νέο έτος εξαιρετικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 0,29% στις 893,34 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 890,89 μονάδων (+0,01%) και 894,04 μονάδων (+0,37%). Ο τζίρος ανήλθε στα 27,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,02 εκατ. τεμάχια.

Με κέρδη πάνω από 10% έκλεισε το 2021 το Χρηματιστήριο - Έλαμψαν οι "μεσαίοι"

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,32%, στις 2.148,86 μονάδες, ενώ στο +0,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.491,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 574,93 μονάδες.

Στο επίπεδο έτους, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 10,42%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 11,07%. Η άνοδος στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 10,77%, ενώ εκείνη του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης έφτασε στο 34,72%.

Ζητούμενο η εξωστρέφεια

Ενώ οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν ότι έχει αρχίσει ένα έτος ισχυρών αποδόσεων, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων και κεφαλαιαγοράς, τελικά μια συσσώρευση που κράτησε εννέα μήνες (1) προσγείωσε πολλά χαρτοφυλάκια. Μάλιστα, ούτε και στο φίνις του 2021 το Χρηματιστήριο έκανε το… χατίρι στους Long να κλείσει έστω κοντά στο υψηλότερο σημείο της εννεάμηνης συσσώρευσης, παραμένοντας επί της ουσίας στο μέσο ενός εύρους που ταλαιπώρησε την πλειονότητα των επενδυτών και απέτρεψε ακόμη περισσότερους να εισέλθουν σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά.

Η αγορά δεν κατάφερε ούτε να αντιδράσει στον πρωτοφανή καταιγισμό θετικών εκτιμήσεων των ξένων για την ελληνική οικονομία, δείχνοντας για ακόμη μία φορά ότι έχει δομικές αδυναμίες που την εμποδίζουν να λειτουργήσει προεξοφλητικά. Και δομικές αδυναμίες που δεν επέτρεψαν να σπάσει το ταβάνι μιας εξαετούς ήδη κίνησης, με πολλά σκαμπανεβάσματα.

Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια του δωδεκαμήνου, από την ελληνική κεφαλαιαγορά αντλήθηκαν μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου (χωρίς τα CoCos) περίπου 4 δισ. ευρώ στα ταμεία των εισηγμένων, ενώ άλλα 1,4 δισ. ευρώ προστέθηκαν από τις εκδόσεις των 7 εισηγμένων εταιρικών ομολόγων. Επίσης, η εκπροσώπηση των ελληνικών εταιρειών στον MSCI έφθασε τις 6 εταιρείες έναντι 3 πέρυσι, ενώ υπάρχει μια ικανοποιητική ουρά νέων εκδόσεων που κατευθύνεται προς το Χρηματιστήριο.

Πάντως, η ελληνική αγορά θεωρείται ακόμη ελκυστική, σε σχέση με τις διεθνείς, αλλά παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις στις επιμέρους αποτιμήσεις. Όπως έχει σταχυολογήσει η Beta Securities, ο λόγος των εταιρικών κερδών προς την κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στις 17 φορές, ενώ με τις προσαρμογές των εκτάκτων διαμορφώνεται στις 14,7 φορές. Οι τράπεζες διαπραγματεύονται 0,53x την ενσώματη καθαρή τους θέση εμφανίζοντας discount 20% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 3,92%, με την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί με +2,11% και τις ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Εθνική, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Aegean και Titan να κλείνουν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Quest, ΕΛΧΑ, Alpha Bank και Λάμδα.

Στον αντίποδα, η Coca Cola έχασε 1,40%, με τις Eurobank, Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης.