Συνεχίστηκε για 4η ημέρα το πτωτικό “ροκάνισμα” στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μία ημέρα ισχυρής ανόδου… και τέσσερις σταδιακής διολίσθησης, ήταν η εικόνα του χρηματιστηρίου Αθηνών αυτήν την εβδομάδα, καθώς ούτε σήμερα κατάφερε να διατηρήσει την επαφή με τη ζώνη των 920 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά το προσπάθησε, με το 32% του τζίρου να διακινείται στη ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 913,94 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 913,94 μονάδων (-0,42%) και 922,52 μονάδων (+0,51%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,4 εκατ. τεμάχια.

Συνεχίστηκε για 4η ημέρα το πτωτικό "ροκάνισμα" στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,45%, στις 2.202,72 μονάδες, ενώ στο -0,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.512,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,21% στις 587,31 μονάδες.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,31%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 2,43%.

Αντίρροπες δυνάμεις

Η επιτυχία της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ έφερε αμέσως αποτελέσματα καθώς η μετοχή συμπεριλήφθηκε αμέσως στην λίστα των μετοχών του βασικού δείκτη της Morgan Stanley, αναφέρει ο κ. Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Το ελληνικό χρηματιστήριο απέκτησε έτσι την 6η εισηγμένη εταιρία που περιλαμβάνεται σε δείκτες παγκόσμιου βεληνεκούς και είναι η 3η προσθήκη μετοχής στον εν λόγω δείκτη κατά την φετινή χρονιά.

Το άνοιγμα της αγοράς με επενδυτικές επιλογές στον διεθνή παράγοντα καταγράφεται στο θετικό ισοζύγιο της χρονιάς καθώς τα τελευταία χρόνια οι περιορισμένες επιλογές λόγω της φυγής των εταιρειών από το ταμπλώ του ΧΑ είχαν μειώσει αισθητά το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Η τάση επιστροφής διαπιστώνεται και πέρα από τις εταιρείες του MSCI αφού στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου δεικτοβαρών εταιριών (ΕΛΠΕ, Τιτάν) οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν προέλευση εκτός Ελλάδος.

Μιλώντας για αποτελέσματα η έως τώρα εικόνα μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική με την ανάκαμψη να γίνεται πιο έντονη σε εταιρίες με έκθεση στον τουρισμό αλλά και σε κλάδους που είχαν υστερήσει αισθητά στα προηγούμενα τρίμηνα όπως τα διυλιστήρια. Οι επιμέρους κίνδυνοι που αφορούν τις ελλείψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και το υψηλό κόστος μεταφοράς φαίνεται να αντιμετωπίζονται με σταδιακή μετακύλιση του κόστους στην κατανάλωση ενώ η γενική αίσθηση είναι ότι οι αρνητικοί παράγοντες θα εξομαλυνθούν κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2022.

Αντίθετα τα ανοδικά νούμερα των κρουσμάτων φαίνεται να προβληματίζουν περισσότερο την επενδυτική κοινότητα καθώς η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου κινείται σε ιστορικά υψηλά βάζοντας έστω και άτυπα ένα θέμα αυστηρότερων περιορισμών στο τραπέζι, σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για το λιανεμπόριο. Αποτέλεσμα αυτής της διττής εικόνας των αντίρροπων αναγνώσεων από το εξωτερικό περιβάλλον είναι η αγορά να κινείται πρακτικά σε μια ευθεία έχοντας αυξήσει ωστόσο την συναλλακτική δυναμική της (+21%).

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε με αργό ρυθμό την προσέγγιση της κυριότερης αντίστασης που οριοθετεί και τα υψηλά έτους στις 930 μονάδες. Από τις 29 Σεπτεμβρίου η Αγορά έχει μια καθαρά ανοδική πορεία, δεν δείχνει να βιάζεται να πατήσει σε νέα υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης και κάθε νέα κατάκτηση τιμών κατοχυρώνεται με συσσώρευση.

Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες είναι επίσης αγορασμένοι ενώ οι ταλαντωτές αφήνουν ένα υποσχόμενο ανοδικό περιθώριο 20 μονάδων πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, αρκετό ωστόσο για να μεταβάλλει δραστικά την ψυχολογία της αγοράς προς το θετικότερο. Αν και η μεγάλη εικόνα δεν άλλαξε, την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύτηκε πάνω από τις 900 μονάδες και στις πέντε συνεδριάσεις για πρώτη φορά μετά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Η αργή αυτή αλλά ουσιαστική κατοχύρωση των επιπέδων η οποία συντελείται με υψηλότερο τζίρο προκρίνει εκ νέου την υπόθεση διαφυγής πάνω από τις 930 μονάδες σε κοντινό βάθος χρόνου, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το -3,14% της Εθνικής, αλλά και το -2,3% σε ΟΛΠ και ΟΤΕ, άσκησαν σημαντικές πιέσεις στην αγορά, η οποία έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Alpha bank, με τις Titan και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Λάμδα, Βιοχάλκο και ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Jumbo, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ξεχώρισαν με το +3,62% που κατέγραψαν.