Wall: Πλώρη για νέα υψηλά έχουν βάλει Dow και S&P – Ανοδικά και ο Nasdaq

Πλώρη για νέα ρεκόρ έχει βάλει η Wall Street στην προτελευταία συνεδρίαση του έτους, παρότι οι βασικοί δείκτες κινούνται ήπια ανοδικά, με την επενδυτική όρεξη να τροφοδοτεί εν μέρει η πεποίθηση ότι η έξαρση της πανδημίας λόγω της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον δεν θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά στην οικονομία.

Την ανοδική διάθεση ενισχύουν και τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες για την προηγούμενη εβδομάδα διατηρήθηκαν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο 52 ετών, αν και προβληματίζουν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται σε νέα υψηλά, καθώς προσθέτει 59 μονάδες ή 0,16% και κινείται στις 36.547,87 μονάδες, ενώ για το 71ο ρεκόρ του ετοιμάζεται ο ευρύτερος S&P 500, γράφοντας κέρδη 0,23% στις 4.804,05 μονάδες. Όσον αφορά τον τεχνολογικό Nasdaq, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τη χθεσινή του εικόνα και ακολουθεί ανοδικά τους άλλους δύο δείκτες, σημειώνοντας κέρδη 0,48% στις 15.841,80 μονάδες.

Σημειώνεται ότι εχθές ο δείκτης των blue chips σημείωσε κέρδη 0,3% και έκανε το 6X6 επιτυγχάνοντας το 45ο ρεκόρ του σε κλείσιμο για το έτος, ενώ ο S&P 500 με άνοδο 0,14% σημείωσε το 70ο ρεκόρ του για φέτος. Ο Nasdaq δεν κατάφερε να ακολουθήσει, γράφοντας απώλειες 0,1%

Για την εβδομάδα, ο Dow οδεύει προς κέρδη 1,5%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,4%, ενώ ο Nasdaq Composite βλέπει άνοδο 0,7%. Για τον μήνα, ο Dow βρίσκεται σε τροχιά για κέρδη 5,8%, με τον S&P 500 να ακολουθεί με +5% και τον Nasdaq να προσθέτει 1,5%. Τέλος, για το έτος, ο δείκτης των blue chips σημειώνει άνοδο της τάξης του 19%, ο S&P 500 κέρδη 28%, ενώ ο Nasdaq μέχρι στιγμής φέτος προσθέτει 22%.

Στα μάκρο της ημέρας, οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι 198.000 Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 25 Δεκεμβρίο, παραμένοντας κοντά στα χαμηλά 52 ετών παρά την έξαρση της παραλλαγής Όμικρον.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν ελαφρώς από την αναθεωρημένη μέτρηση των 206.000 πριν από δύο εβδομάδες.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέλθουν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 205.000.

Την αγοραστική διάθεση των επενδυτών, όμως, τροφοδοτούν και τα ενθαρρυντικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων για την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, τα οποία με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα από προηγούμενα στελέχη, αν και εκφράζονται ανησυχίες ότι δεν έχει πλήξει ακόμη βασικούς τομείς της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των Αμερικανών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με COVID-19 ανέρχονται σε περίπου 60.000, ή περίπου στο μισό σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, παρότι τα νέα κρούσματα καταγράφουν καθημερινά ρεκόρ.