Wall: Ισχυρή ανοδική δυναμική, με όχημα αποτελέσματα και απασχόληση

Ισχυρά ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τριμήνου τα οποία ανακοίνωσαν η Bank of America και άλλες ειδικού βάρους εταιρείες στις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει άνοδο 342,25 μονάδων ή 1%, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 45,40 μονάδες ή 10,04%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 178,6 μονάδες ή 1,22%.

Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου έχει πλέον εισέλθει δυναμικά, με μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και εταιρείες του Dow να ανακοινώνουν αποτελέσματα πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Οι Bank of America και Morgan Stanley βλέπουν τις μετοχές τους να ενισχύονται, αφού τα αποτελέσματά τους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αντιθέτως, παρά τα επίσης θετικά αποτελέσματά τους, οι μετοχές των Wells Fargo και Citigroup, κινούνται με απώλειες.

Η μετοχή της UnitedHealth κινείται επίσης ανοδικά, με τα αποτελέσματά της να ξεπερνούν τις προβλέψεις της αγοράς, ενώ, μολονότι το ίδιο συνέβη με εκείνα της Walgreens Boots Alliance, η μετοχή της καταγράφει πτώση.

Τα θετικά στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν για την πορεία των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας συμβάλλουν επίσης στο θετικό κλίμα στην αγορά, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας έπεσαν κάτω από τις 300.000.

Οι κινήσεις στην αγορά έρχονται σε μία στιγμή κατά την οποία η πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ βελτιώνεται, με τον κινητό μέσο όρο 7ημέρου να πέφτει στα 86.181 κρούσματα την ημέρα, έναντι 161.000 στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία των CDC.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), δηλαδή της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα (ώρα ανατολικών ΗΠΑ), έδειξαν ότι η Fed θα μπορούσε να ξεκινήσει τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, που ανέρχονται σε 120 δισ. Δολ. Τον μήνα, μεταξύ των μέσων Νοεμβρίου και των μέσων Δεκεμβρίου.

“Πιστεύουμε ότι θα είναι τον Νοέμβριο, ωστόσο ένας μήνας δεν πρόκειται να αλλάξει την ψυχολογία των αγορών”, τονίζει ο Lawrence Gillum, στέλεχος στρατηγικής προϊόντων σταθερού εισοδήματος στην LPL Financial.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 24 κινούνται με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των UnitedHealth, Caterpillar και Intel, ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Boeing και Goldman Sachs.

Μάκρο

Κάτω από το όριο των 300.000 διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η αγορά εργασίας επιστρέφει σταθερά στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Οκτωβρίου μειώθηκαν κατά 36.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 293.000 αιτήσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας θα διαμορφωθούν στις 316.000.

Οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 134.000 στα 2,59 εκατομμύρια, που αποτελεί επίσης χαμηλό εν μέσω πανδημίας.

Μετά τη μείωση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο άνω όριο του εύρος των 250.000-300.000 που θεωρείται δείγμα μιας υγιούς αγοράς εργασίας. Σημειώνεται ότι στις αρχές Απριλίου του 2020 είχαν αγγίξει το ιστορικό ρεκόρ των 6,149 εκατομμυρίων νέων αιτήσεων.

Αύξηση, αν και με πιο αργό ρυθμό, κατέγραψαν εξάλλου τον Σεπτέμβριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, μετά την άνοδο κατά 0,7% που κατέγραψε τον Αύγουστο.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 8,6%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος σε ετήσια βάση που έχει καταγράψει ο δείκτης από τον Νοέμβριο του 2010, όταν τον Αύγουστο η αύξηση ήταν 8,3%.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού θα ενισχυθεί κατά 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 8,7% σε ετήσια βάση.