Ευρωαγορές: Συγκρατημένα κέρδη με μειωμένο όγκο συναλλαγών

Μικρά κέρδη κατέγραψαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τον όγκο των συναλλαγών να παραμένει περιορισμένος λόγω των εορτών και ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ρεκόρ κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν νέα αρνητικά ρεκόρ μολύνσεων λόγω της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι συνέβαινε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν έχουν επαναφέρει τα ολικά lockdown που οδήγησαν τις οικονομίες τους σε ύφεση, υιοθετώντας αυτή την φορά ηπιότερα περιοριστικά μέτρα. Αυτό ενισχύει την αισιοδοξία ότι αν και η υγειονομική κρίση, εντούτοις η οικονομική ανάκαμψη δεν θα εκτροχιαστεί.

Την αισιοδοξία για τις αντοχές της ανάκαμψης ενισχύουν εξάλλου ο υψηλός αριθμός των εμβολιασμένων και η εντατική εκστρατεία για την τρίτη δόση του εμβολίου που ενισχύει την προστασία κατά και της Όμικρον, αλλά και οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών ότι η νέα μετάλλαξη προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 πρόσθεσε 0,15% στις 488,71 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να ηγείται των κερδών με άνοδο 1,8%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρά κέρδη της τάξης του 0,21% στις 15.884,86 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,16% στις 7.173,23 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,24% στις 7.403,01 μονάδες και απομακρύνθηκε από το υψηλό 22 μηνών που είχε καταγράψει χθες.

Ο FTSE 100 και ο DAX οδεύουν προς κέρδη 15% στο έτος, ενώ ο γαλλικός CAC έχει κάνει ράλι 30%.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε οριακά κέρδη στις 27.346,83 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 8.713,80 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η Storskogen Group σημείωσε άνοδο 4% μετά την ανακοίνωση ότι απέκτησε το 90,1% των μετοχών της Nimbus Group.