Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές στον απόηχο της ΕΚΤ

Με μικρές απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων στον απόηχο των νέων μέτρων τόνωσης που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε χθες τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αυξάνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 500 δισ. ευρώ στα 1,85 τρισ. ευρώ και επεκτείνοντας το χρονικά, σε μια νέα προσπάθεια να θωρακίσει την Ευρωζώνη από τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Στην ομιλία της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για σοβαρούς κινδύνους στην οικονομία της Ευρωζώνης από το δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο παραμένει ανεξέλεγκτο.

Αν και οι εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων είναι ενθαρρυντικές, η πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στη δημόσια υγεία, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, τόνισε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μαζικοί εμβολιασμοί για τη νόσο Covid-19, με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech, με τις αρχές να προειδοποιούν τα άτομα με σημαντικό ιστορικό αλλεργιών να μην κάνουν το εμβόλιο.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημειώνει πτώση 0,3% στις 392,05 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,3% στις 13.250.52 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχωρεί 0,4% στις 5.528,76 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,3% στις 6577,44 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται με μικρές απώλειες 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,75%.

Από το μέτωπο του Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι πλέον υπάρχει “ισχυρή πιθανότητα” το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει συνάψει μια εμπορική συμφωνία στο τέλος του μήνα. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις συνομιλίες ωστόσο παραμένουν οι διαφορές σε καίρια θέματα.