Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Μικτά πρόσημα παρουσίασαν στο τέλος των συνεδριάσεων της Τρίτης, οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με την ανησυχία των επενδυτών γύρω από το ενδεχόμενο αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, να είναι εμφανής, μετά και το σχόλιο του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 απώλεσε 0,42%, κλείνοντας στις 411,32 μονάδες, με τον τεχνολογικό τομέα να χάνει 1,9% στην κορυφή των απωλειών, την ώρα που το λιανεμπόριο έκλεισε με κέρδη 1%. Οι απώλειες των τεχνολογικών μετοχών έρχεται εν μέσω ανησυχιών για υψηλότερα επιτόκια και φόβους για την επίπτωση αυτού του ενδεχομένου σε μετοχές που συνδέονται περισσότερο με την οικονομική ανάκαμψη.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 13.864,81 μονάδες, χάνοντας 0,61%, την ώρα που ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,21% στις 6.625,94 μονάδες, ενώ και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,22% στις 5.779,84 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,72%, την ώρα που ο ιταλικός FTSE MIB, του Μιλάνου σημείωσε απώλειες 0,30%.

Οι μετοχές της HSBC κέρδισαν 2%, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι τα κέρδη προ φόρων για το 2020 μειώθηκαν κατά 34% από πριν από ένα χρόνο στα 8,78 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας ωστόσο τις προσδοκίες των αναλυτών για 8,33 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταβάλει μέρισμα 0,15 δολαρίων ανά μετοχή, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2019.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός και η απασχόληση παραμένουν πολύ κάτω από τους στόχους της ομοσπονδιακής τράπεζας, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσης του για την οικονομία στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αυτό, είπε ο Πάουελ, σημαίνει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική πιθανότατα θα παραμείνει αμετάβλητη.

Παρά την απότομη άνοδο που σημείωσαν φέτος οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, η οποία πυροδότησε φόβους για αύξηση του πληθωρισμού, ο Πάουελ δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ήπιες και οι οικονομικές προοπτικές “εξαιρετικά αβέβαιες”.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ έθεσαν τους επενδυτές equity σε αναμμένα κάρβουνα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν την Τρίτη, μετά τα σχόλια Πάουελ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε, χτες, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων για να κρίνει εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ είναι αρκετά ευνοϊκές για να στηρίξουν την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο οδικός άξονας ώστε η Βρετανία να βγει από τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κίνηση των μετοχών. Οι μετοχές της εταιρείας ταξιδιών και τουρισμού Amadeus, αλλά και αυτές της εταιρείας φοιτητικών κατοικιών Unite Group ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους της συνεδρίασης με κέρδη 5,9% και 5,8% αντίστοιχα.

Από την άλλη, στον πάτο του δείκτη blue chip η γερμανική Rational, είδε τις μετοχές της να χάνουν το 9,6% της αξίας τους, μετά την έκδοση πιο αδύναμου από ό,τι αναμενόταν, guidance.