Ευρωχρηματιστήρια: Κοντά στα ιστορικά υψηλά του έκλεισε ο Stoxx 600, βαρίδι η Όμικρον

Κοντά στα ιστορικά υψηλά του, τα οποία είχε ΄”πιάσει” εντός Νοεμβρίου, έκλεισε ο Stoxx 600, ακολουθώντας το δευτεριάτικο “ράλι” στην Wall Street, με τους επενδυτές ωστόσο να εμφανίζονται και σχετικά συγκρατημένοι λόγω των διαφορετικών επιπέδων αντιμετώπισης του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού από τις κυβερνήσεις ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 1,13%, στις 488,50 μονάδες, με εξαιρετικά χαμηλούς ωστόσο συναλλακτικούς όγκους, ενώ το χρηματιστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε κλειστό λόγω εορταστικής αργίας. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, EuroStoxx 50, κέρδισε 0,56%, στις 4.311,93 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,81%, στις 15.963,70 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,57%, στις 7.181,11 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε ανοδικά κατά 0,78%, στις 27.444,93 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,77%, στις 8.688,90 μονάδες.

Τη Δευτέρα, ο γενικός S&P 500 στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ιστορικό ρεκόρ, ενισχυμένος από τα υψηλά επίπεδα λιανικών πωλήσεων στη χώρα κατά την περίοδο των εορτών, με τους καταναλωτές να αψηφούν τη μετάλλαξη Όμικρον.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν τις αμερικανικές τις ερχόμενες εβδομάδες, ανέφερε ο Esty Dwek, επικεφαλής κλάδου επενδύσεων στην Flowbank, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

“Οι επιχειρήσεις έχουν δείξει εντυπωσιακά επίπεδα προσαρμοστικότητας στα περιοριστικά μέτρα και, μολονότι οι επιπλέον περιορισμοί είναι εξαιρετικά πιθανοί βραχυπρόθεσμα, δεν φαίνεται πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη για το 2022, οπότε και το κύμα ανάκαμψης από την πανδημία αναμένεται να συνεχιστεί”.

Τα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως σημείωσαν ιστορικό υψηλό τη Δευτέρα. Στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Γαλλία εξαναγκάζει τους πολίτες της να εργάζονται κατ΄ οίκον για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου μήνα, προκειμένου να ελεγχθεί η υψηλά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρόν.

Σε άλλα σημεία του κόσμου, η Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται στην πόλη Xi’an της δυτικής Κίνας, ημέρες αφού τα 13 εκατ. κάτοικοί της εισήλθαν σε lockdown. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου δεν θα εισαγάγει νέα, αυστηρότερα μέτρα στην Αγγλία για την περίοδο μέχρι και την Πρωτοχρονιά του 2022.