Πτωτικό κλίμα στα ευρωχρηματιστήρια, παρά την αισιοδοξία για το εμβόλιο

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, στο κλείσιμο ενός μήνα που χαρακτηρίστηκε από έντονα ανοδικές τάσεις, με κύριο όχημα την αισιοδοξία για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,16%,  με τον κλάδο της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) να ηγείται των απωλειών, με 2,3%, ενώ το σύνολο των κλάδων πλην εκείνου των υγειονομικών υπηρεσιών, κινούνται με αρνητικά πρόσημα. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, καταγράφει απώλειες 0,27%.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει οριακές απώλειες 0,05%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,32%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,30%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,61% και ο ισπανικός IBEX 35 “χάνει” 0,88%.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελλοντική τους εμπορική σχέση εισέρχονται σε μία “πολύ σημαντική εβδομάδα”, τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ,  με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς την 1η Ιανουαρίου το Λονδίνο θα κόψει και τους τελευταίους δεσμούς που το ενώνουν με τον ενιαίο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.

Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους και στη σύνοδο του OPEC και των συμμάχων του στο πλαίσιο του ευρύτερου OPEC+ (στους δεύτερους ηγείται η Ρωσία), με το καρτέλ πολλών εκ των βασικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών του πλανήτη να καλείται να αποφασίσει εάν θα παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή αργού και εντός του 2021.

Στα εταιρικά νέα, οι Financial Times ανέφεραν το Σάββατο ότι η HSBC εξετάζει την πιθανότητα να αποχωρήσει από τη δραστηριότητα λιανικής τραπεζικής στις ΗΠΑ, προκειμένου να βελτιώσει την απόδοση της δραστηριότητάς της στη βόρειο Αμερική.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος για την πορεία της οικονομίας στη Γηραιά Ήπειρο.