Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωχρηματιστήρια εν μέσω έντονης μεταβλητότητας

Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, αν και περιόρισαν κάπως τις βαριές απώλειες που κατέγραψαν στο άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν προσηλωμένοι στην πορεία της πανδημίας και στις προσπάθειες της Ε.Ε. να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Η μεταβλητότητα έχει επιστρέψει στις αγορές αυτή την εβδομάδα καθώς οι μαζικές ελλείψεις στα εμβόλια εξανεμίζουν τις όποιες ελπίδες είχαν οι επενδυτές για κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που θα έδινε την δυνατότητα στις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν κάποια από τα μέτρα περιορισμού για τον έλεγχο των μολύνσεων.

Το απόγευμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων χορήγησε την έγκρισή του για το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής εταιρείας AstraZeneca κατά του κορονοϊού. Η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca δόθηκε σε μια ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο για την ΕΕ, καθώς τα κράτη μέλη του μπλοκ αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στη συνέχιση των εμβολιαστικών τους προγραμμάτων λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Άλλο ένα “όπλο” στη φαρέτρα της ανθρωπότητας κατά της Covid-19 είναι το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson’s. Σύμφωνα με την εταιρεία η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι της τάξης του 66%  έναντι της λοίμωξης από κορονοϊό, με 85% αποτελεσματικότητα στην αποφυγή σοβαρής νόσησης και 100% στην αποφυγή νοσηλείας και θανάτου, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η εταιρεία, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία από την μεγάλη κλινική δοκιμή Φάσης 3 του εμβολιαστικού της σκευάσματος.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνσε πτώση 1,75% στις 396,32 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έχασε 1,71%, στις 13,432.10  μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχωρησε 2,02% ενώ στις 5,399.21 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,99% στις  6,396.20 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,62% στις 21,562.50 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 υποχώρησε  2,29%  στις 7,751 μονάδες, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας εμφάνισε ανάπτυξη 0,4% το δ΄ τρίμηνο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συρρίκνωση 1,5%.

Την επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνει και η εκτόξευση στις κερδοσκοπικές συναλλαγές από μικροεπενδυτές που χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να ποντάρουν μαζικά σε μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο ανοικτών πωλήσεων (short sales). Η πρακτική αυτή οδήγησε αρκετές χρηματιστηριακές να αναλάβουν δράση προκειμένου να περιορίσουν τις αγορές αυτών των μετοχών. Τις προηγούμενες ημέρες η συγκεκριμένη πρακτική οδήγησε τις μετοχές εταιρειών όπως η GameStop και η AMC Entertainmen σε ένα τρελό ράλι.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της Ericsson σημείωσε άλμα 7,59% στην κορυφή του Stoxx 600, μετά την ανακοίνωση από τη σουηδική εταιρεία αποτελεσμάτων αισθητά καλύτερων των προβλέψεων των αναλυτών για το δ’ τρίμηνο.

Στην άλλη όχθη του δείκτη, η γερμανική εταιρεία παραγωγής μπαταριών αυτοκινήτων Varta και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Evotec σημειώνουν πτώση 18,97% και 11,57%, αντίστοιχα. Και οι δύο μετοχές είχαν ενισχυθεί από την κάλυψη ισχυρών short θέσεων που διατηρούσαν σε αυτές hedge funds της Wall Street, τα οποία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των συντονισμένων μέσω Reddit μικροεπενδυτών.