Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές, με φόντο εταιρικά αποτελέσματα και δηλώσεις Γέλεν

Σε ανοδικό έδαφος παρέμειναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη αλλά και τις δηλώσεις της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Η απόδοση στο 10ετές αναφοράς των ΗΠΑ επέστρεψε πάνω από το επίπεδο του 1,3% την Παρασκευή. Οι αναλυτές αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι μια ισχυρή άνοδος των αποδόσεων διεθνώς θα μπορούσε να πλήξει την χρηματιστηριακή αγορά.

“Οι τιμές των μετοχών θα μπορούσαν να γίνουν πιο ευάλωτες στην άνοδο των πραγματικών αποδόσεων παγκοσμίως”, προειδοποίησε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel στη συνάντηση του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας στις 20 και 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

“Μια πιο σταθερή άνοδος στα πραγματικά επιτόκια θα μπορούσε να μειώσει ραγδαία την σχετική ελκυστικότητα των μετοχών, δημιουργώντας τον κίνδυνο για μια ευρύτερη αναπροσαρμογή [των τιμών]”, ανέφερε.

Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τοω Φεβρουάριο, καθώς ο κλάδος των υπηρεσιών συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις από τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει υπηρεσίες και μεταποίηση διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στις 48,1 μονάδες από 47,8 μονάδες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της IHS Markit. Μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 44,7 μονάδες από 45,4 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε σε υψηλό 36 μηνών στις 57,7 μονάδες από 54,8 τον Ιανουάριο. Ο δείκτης PMI για την μεταποιητική παραγωγή σκαρφάλωσε στις 57,5 μονάδες από 54,6 τον Ιανουάριο.

Τα 1,40 δολάρια έφθασε η στερλίνα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018.

Αναλυτής της UBS σχολιάζει ότι εκτός του ότι είναι ένα νόμισμα που παραδοσιακά αντιδρά καλά σε πληθωριστικά περιβάλλοντα, η στερλίνα υποστηρίζεται από δύο εγχώριους παράγοντες: Ότι τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι από κορονοϊό υποχωρούν και ότι οι αγορές προσαρμόζονται στο γεγονός ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είναι απίθανο να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 414,88 μονάδες. Ο ταξιδιωτικός κλάδος κέρδισε 1,5% ενώ ο κλάδος υγειονομικής περίθαλψής υποχώρησε 0,6%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,77% στις 13.993,23 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 κέρδισε 0,79% στις 5.773,55 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε επίσης 0,10% στις 6.624,02 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,94% στις μονάδες 23.136,31 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 κέρδισε 1,16% στις 8.151,60 μονάδες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα τις τελευταίες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου από εταιρείες-σηματωρούς της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως οι Danone, Hermes, Renault, Allianz και Swiss Re μεταξύ άλλων.

Η Allianz ανακοίνωσε πτώση 14% στα καθαρά κέρδη της προηγούμενης χρήσης, καθώς η δραστηριότητά της επηρεάστηκε από την πανδημίας, ωστόσο γερμανικός όμιλος ασφαλίσεων ανέφερε ότι βλέπει αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας το 2021, εξέλιξη που οδήγησε σε μικρή άνοδο της μετοχής σήμερα.

Εν τω μεταξύ, τα σχέδιά της για μη πληρωμή μερίσματος για στο 2020 ανακοίνωσε η Renault SA, αφού ανακοίνωσε μεγάλες ζημιές για την περίοδο. Οι ζημιές της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας για το έτος διαμορφώθηκαν στα 8,01 δισ. ευρώ σε σχέση με τις μικρότερες ζημιές των 141 εκατ. ευρώ το 2019. Η μετοχή της Renault έχασε  4,43%.

Ζημιές εμφάνισε για το 2020 η Swiss Re καθώς οι χρεώσεις που ανέλαβε για τον κορονοϊού επηρέασαν τα κέρδη ενώ προτείνει μέρισμα αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μετοχή της Swiss Re έχασε 1,40%. Η ελβετική αντασφαλιστική εμφάνισε καθαρές ζημιές 878 εκατ. dολαρίων σε σχέση με τα κέρδη των 727 εκατ. dολαρίων το 2019.

Η Hermes International SCA ανακοίνωσε πτώση των καθαρών κερδών το 2020 και χαμηλότερα έσοδα, αν και τα έσοδα αυξήθηκαν στο β΄ μισό του έτους. Η γαλλική εταιρεία πολυτελών αγαθών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,39 δισ. ευρώ για το 2020, χαμηλότερα από τα 1,53 δισ. ευρώ το 2019. Η μετοχή της Hermes κέρδισε 3,30%.

Στην κορυφή του Stoxx 600, η σουηδική εταιρεία του κλάδου του cloud computing Sinch είδε τη μετοχή της να ενισχύθηκε κατά 8,4%, μετά την κίνηση της Nordea Bank να αυξήσει την τιμή – στόχο της μετοχής και να την αναβαθμίσει σε “buy”. Η Sinch ανακοίνωσε την απόκτηση 1,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική εταιρεία επικοινωνιών Inteliquer την Πέμπτη.

Οι μετοχές της Leonardo σημείωσαν επίσης άνοδο 10,05% μετά την ανακοίνωση της ιταλικής εφημερίδας ότι η εταιρεία θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ από την εισαγωγή της αμερικανικής μονάδας DRS στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η ιταλική μάρκα μόδας πολυτελείας Moncler σημείωσε άνοδο 5,42% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της.