“Τριπλή” στήριξη για τις 920 μονάδες έλαβε το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με ήπια τελικά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, πολύ μακριά από τα υψηλά ημέρας, καθώς αν και προσπάθησε να κινηθεί προς τις 930 μονάδες τελικά οι πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους δεν επέτρεψαν ένα καλύτερο κλείσιμο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 923,07 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 920,30 μονάδων (+0,26%) και 927,67 μονάδων (+1,07). Ο τζίρος ανήλθε στα 70,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια.

"Τριπλή" στήριξη για τις 920 μονάδες έλαβε το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο επίσης 0,57%, στις 2.224,80 μονάδες, ενώ στο +0,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.517,16 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,49% στις 609,37 μονάδες.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του τραπεζικού κλάδου, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, το ΧΑ δεν μπόρεσε να παρακάμψει τους πωλητές που έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους σε αρκετούς τίτλους όσο εξελισσόταν η σημερινή συνεδρίαση. Μάλιστα οι πιέσεις στόχευσαν σε δεικτοβαρείς τίτλους, όπως η Coca Cola, ανακόπτοντας τελικά την αγορά από το να κινηθεί προς την αντίσταση των 930 μονάδων.

Έτσι για ακόμη μία συνεδρίαση, αν και η αντίσταση του Γενικού Δείκτη εντοπίζεται στα επίπεδα των 930 – 931 μονάδων, η αγορά έδειξε να δυσκολεύεται και στις 920 μονάδες, οι οποίες συνέπεσαν και με τις ισχυρές αναταράξεις του rebalancing της μετοχής της ΔΕΗ. Αλλά ακόμη και σήμερα που οι “ουρές” του rebalancing έχουν εξαντληθεί, η αδυναμία στα επίπεδα είναι εμφανής.

Πανδημία και αξιολόγηση

Αυτό επίσης που προβληματίζει την αγορά είναι το κατά πόσο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία είναι σε έξαρση, θα επηρεάσει την αυριανή αξιολόγησή της από τον οίκο Moody’s. Οι προοπτικές στο δημοσιονομικό μέτωπο είναι θετικές, καθώς η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης διαρκώς αναθεωρείται προς τα πάνω, αλλά το κατά πόσο μπορεί το 4ο κύμα της πανδημίας να επηρεάσει την κρίσιμη εορταστική περίοδο είναι ακόμη αβέβαιο. Έτσι το τοπίο όσο προχωρά ο χειμώνας θολώνει όλο και περισσότερο, καθώς τα μέτρα, και ενίοτε και τα lockdowns, επανέρχονται σε πολλές χώρες, προκειμένου να ελεγχθεί το 4ο κύμα στην κοινότητα. Και δυστυχώς η Ελλάδα δεν διαφέρει από αυτό το “τοπίο” με τις πιέσεις στο υγειονομικό σύστημα να αυξάνονται και το κυβερνητικό επιτελείο να αναζητά τρόπους να περιορίσει αυτό το κύμα.

Πάντως, οι προσδοκίες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες για την αυριανή αξιολόγηση, δεδομένου του ότι σήμερα η Moody’s, σε διαφορετική της έκθεση, επιβεβαίωσε ότι να και η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ, ωστόσο θα σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση το 2022, με τη σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη που θα δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης από τώρα έως και το 2017, να βοηθούν στην περαιτέρω και σταδιακή πτώση του χρέους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η “τριάδα” ΟΤΕ, ΔΕΗ και Alpha Bank, με τα άνω του 2% κέρδη τους απορρόφησαν σημαντικές πιέσεις από την πτώση της πλειονότητας των τίτλων του ΧΑ, ενώ άνω του +1% έκλεισαν και οι Πειραιώς, Aegean, Eurobank, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Jumbo έκλεισαν με απώλειες 1,26% και 1,18% αντίστοιχα, με τις ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Motor Oil, Coca Cola, Titan, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Ελλάκτωρ.