Βρήκε… ενέργεια για την άνοδο το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Τις βάσεις ώστε να κλείσει κοντά στα υψηλά του Οκτωβρίου έθεσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια της ΔΕΗ, αλλά και των Ελληνικών Πετρελαίων, έκλεισε με ικανοποιητικά κέρδη, αλλά όχι και τόσο ικανοποιητικό τζίρο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 906,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 901,58 μονάδων (-0,06%) και 907,14 μονάδων (+0,56%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια.

Βρήκε... ενέργεια για την άνοδο το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,61%, στις 2.194,14 μονάδες, ενώ στο +0,22% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.466,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 586,04 μονάδες.

Πολλαπλή ενέργεια για την… άνοδο

Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων στήριξε την αγορά καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, όταν μάλιστα οι πιέσεις έδειχναν ότι θα μπορούσαν να δοκιμαστούν εκ νέου οι 900 μονάδες. Η διαφορά όμως ήρθε από τις 15:00 μέχρι τη λήξη, όταν αφυπνίστηκε η μετοχή της ΔΕΗ, αλλά και ενισχύθηκαν άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, όταν το εύρος της ανόδου βελτιώθηκε ελαφρώς.

Βέβαια η αυριανή αργία δεν βοηθά την αγορά να κλείσει τον Οκτώβριο με πιο ηχηρές κινήσεις, όταν μάλιστα και τα κέρδη που σημειώνει από την έναρξή του ξεπερνούν τις 50 μονάδες. Επίσης, η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας έχει επανέλθει στις παρυφές των επενδυτικών καταλυτών, καθώς τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα ξεπέρασαν χτες το φράγμα των 4.000, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία των ειδικών. Αν και το σενάριο ενός νέου lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι του Μαξίμου, πιθανά μέτρα στον κρίσιμο τομέα της εστίασης δεν μπορούν να αποκλειστούν, επηρεάζοντας σαφώς το επίπεδο του ελληνικού ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Στο επίκεντρο τεχνολογία και τράπεζες

Αναμφισβήτητα, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο, ακόμη και αν αναδιπλώθηκε σήμερα, από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Η παραμονή του τραπεζικού δείκτη πάνω από τις 586 μονάδες, αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται, όπως επιβεβαιώνονται από τους ξένους αναλυτές, έχουν καλλιεργήσει ένα θετικό κλίμα για τον κλάδο, ενώ εάν επιβεβαιωθεί ένα year – end rally επομένως και κάτω υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να ωθήσει βίαια τον δείκτη σε άλμα άνω του 35% από τα τωρινά επίπεδα τιμών με ό,τι αυτό θα σημάνει για τις τιμές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Επίσης, ο τεχνολογικός δείκτης (ΔΤΧ) του ΧΑ, συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία, παραμένοντας σε υψηλό 13 ετών. Βέβαια, όπως σχολιάζει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, δεδομένου ότι η τιμή κλεισίματος απέχει πλέον σημαντικά από τις διαγραμματικές στηρίξεις που προσφέρει -σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση- η ζώνη τιμών που βρίσκεται μεταξύ 1.869 (ανοδικό χάσμα Δευτέρας) και 1.776  μονάδων (υψηλό του έτους 2009), η διαχείριση του ρίσκου καθιστάται δυσκολότερη, ενώ προφανώς απαιτείται επιμέρους ανάλυση των συστατικών μετοχών του δείκτη και γνώση της μεταβλητότητάς τους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ έκλεισε με κέρδη 3,41%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με +2,17% και τις ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και Εθνική με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρας έχασε 2,24%, με τη ΓΕΚ Τέρνα και την Πειραιώς να ακολουθούν με -1,21% και -1% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Titan, Jumbo και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Alpha Bank.