Αθόρυβα έκανε το… 6×6 το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Αθόρυβα και ήρεμα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταφέρει να επεκτείνει στις έξι τις συνεχόμενες ανοδικές του συνεδριάσεις, μαζί με τη σημερινή, ακολουθώντας μάλιστα το ίδιο μοτίβο των ήπιων συναλλαγών και της ανόδου των κλάδων που προφανώς σχετίζονται με την εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 876,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 866,51 μονάδων (-0,39%) και 877,25 μονάδων (+0,84%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

Αθόρυβα έκανε το… 6x6 το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,69%, στις 2.095,74 μονάδες, ενώ στο +1,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.440,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,18% στις 520,90 μονάδες.

Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου είναι αρκούντως θετικό για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος καταφέρνει να ανακάμψει από τα χαμηλά των 830 μονάδων ενδοσυνεδριακά στις 19 Ιουνίου και να δημιουργήσει κάποιες προσδοκίες για καλύτερη συνέχεια, έστω και αυγουστιάτικη. Το στοίχημα βέβαια είναι το Χρηματιστήριο να δοκιμάσει επιτυχώς και τις 885 μονάδες, ένα επίπεδο που δεν μπορεί να διασπαστεί με τον τζίρο να παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα και τη μετάλλαξη Δέλτα του Covid 19 να απειλεί μόνιμα την τουριστική περίοδο της χώρας. Πάντως, το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου lockdown δεν υφίσταται στην κυβερνητική ατζέντα, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός, με τις όποιες παρεμβάσεις (εφόσον αυτές απαιτηθούν) να αναμένεται να είναι τοπικές.

Βέβαια, αυτό που μεταφέρεται από τα desk, είναι ότι το επιλεκτικό ενδιαφέρον δεν λείπει από την αγορά, η οποία μπορεί να βιώνει την απραξία των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, όμως κάποιες κινήσεις με μεγάλο ορίζονται και με οδηγό τα θεμελιώδη δεν λείπουν. Είναι εμφανές ότι ακόμη και με τη μετάλλαξη Δέλτα να απειλεί τουρισμό, έσοδα προϋπολογισμού και λιανεμπόριο, το ΧΑ κατάφερε να ανακάμψει από το πρώτο σοκ και να επανέλθει εντός του εύρους διακύμανσης του τελευταίου τετράμηνου.

Διαφοροποίηση μετά από καιρό…

Το θετικό είναι πάντως ότι το ΧΑ κατάφερε να διαφοροποιηθεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα σήμερα, κάτι που δεν μας είχε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα. Η Λ. Αθηνών πάντοτε υπερέβαλε σε περιόδους παγκόσμιας πτώσης, όπως αυτή που διανύουμε λόγω των κινήσεων της Κίνας, αλλά και της πορείας των εταιρικών αποτελεσμάτων, των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε διάφορα σημεία της Γηραιάς Ηπείρου και της νέας μαζικής διασποράς της Covid-19 και ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα.

Αυτό που θεωρείται επομένως το επικρατέστερο σενάριο είναι να αυξηθεί η μεταβλητότητα τις επόμενες ημέρες, καθώς και τα κέρδη του εξαημέρου είναι ελκυστικά και το διεθνές κλίμα επηρεάζεται από τις κινήσεις της Κίνας. Και το επόμενο στοίχημα, πιθανόν από Σεπτέμβριο, είναι η αγορά να διασπάσει την ήδη τετράμηνη συσσώρευση και να προσελκύσει ακόμη και τους “αργοπορημένους” σε μια αγορά που θα κινείται παράλληλα με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρας έκλεισε με άλμα 3,40%, με τις Μυτιληναίο, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια κέρδη σημείωσαν οι Λάμδα, Σαράντης, Alpha Bank, Coca Cola και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, η Eurobank στο τέλος βρέθηκε στο -1,02%, με τις Jumbo, Βιοχάλκο, Εθνική, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Aegean και ΔΕΗ να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή η Πειραιώς.