Σταθεροποιητικά και επιφυλακτικά το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Μετά από πολύ κόπο και αρκετή νευρικότητα, το Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε τις 800 μονάδες, χωρίς όμως να δώσει το μήνυμα μιας αντίδρασης που θα ανατρέψει τη βραχυπρόθεσμη διορθωτική πορεία και θα κινητοποιήσει τη ρευστότητα που έχει ενθυλακωθεί εκ νέου στο ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 800,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 796,12 μονάδων (-0,48%) και 806,74 μονάδων (+0,85%). Ο τζίρος ανήλθε στα 53,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,19 εκατ. τεμάχια.

Σταθεροποιητικά και επιφυλακτικά το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,20%, στις 1.914,85 μονάδες, ενώ στο +0,46% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.101,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,73% στις 501,09 μονάδες.

Από την έναρξη της χρονιάς ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 785 και 820 μονάδων, ενώ στην παρούσα φάση βρίσκεται στο 50% σχεδόν της διόρθωσης του πρώτου δεκαπενθημέρου του έτους. Ωστόσο, από τη Δευτέρα, η συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά παραμένει χαμηλά, με την αντίδραση των δύο ημερών να μην έχει πείσει ακόμη τους αγοραστές να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Το θετικό σενάριο της συνέχισης της αντίδρασης όμως θα πρέπει να συνοδευτεί με αύξηση του τζίρου, ενώ μέχρι τώρα το σαφές μήνυμα που δίνει η αγορά είναι αυτό της αναμονής, με το μήνυμα της προσέλκυσης των κεφαλαίων και του “χτισίματος” θέσεων στα τρέχοντα επίπεδα, προκειμένου οι αγοραστές να αυξήσουν το ρίσκο τους σε υψηλότερα επίπεδα, να παραμένει το ζητούμενο.

Το σημαντικότερο όμως είναι ο τραπεζικός δείκτης να ανακτήσει αποφασιστικά τις 500 μονάδες, αποδεικνύοντας σημάδια αφύπνισης μετά από 3 εβδομάδες περίπου εσωστρέφειας και διόρθωσης. Όπως αναφέρει και ο Απ. Μάνθος της Aenaon Markets, εάν το πάτημα στις 500 μονάδες συνοδευτεί με ισχυρή συναλλακτική αφύπνιση μπορεί να τονώσει το ηθικό των αγοραστών καλλιεργώντας συνθήκες ανοδικής συνέχειας προς την περιοχή των 527 με 540 μονάδων.

Κι ενώ τα ξένα χαρτοφυλάκια βρίσκονται σε διαδικασία αποτίμησης των όσων ανέφερε η επόμενη υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προκειμένου να προβλέψουν την πορεία της οικονομίας, δεν έχουν “ξεχάσει” ότι η ελληνική οικονομία είναι από τις λίγες της Ευρώπης που… ανοίγουν σταδιακά, ενώ από τον Απρίλιο αναμένεται η οικονομία να έχει επανέλθει σε λειτουργία, έστω και με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που γνωρίζουμε ως τώρα. Αν η απόπειρα πετύχει και μαζί με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα πανδημίας, θα έρθει και η ώρα και η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2021 αναμένεται να είναι θετικές, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και η Fitch Solutions, κάτι που σταδιακά θα αρχίσει να ενσωματώνεται στις αποτιμήσεις της αγοράς. Η ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 τοποθετείται στο 5% και θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης αλλά και της Γερμανίας.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική με το +4,83% και η Τέρνα Ενεργειακή με το +3,5% κράτησαν το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, όπως και τα άνω του 1% κέρδη στα Ελληνικά Πετρέλαια, στην Alpha Bank και στη Βιοχάλκο. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Eurobank, Aegean, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΟΠΑΠ και Titan.

Στον αντίποδα, Πειραιώς και ΕΧΑΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με απώλειες 2,61% και 2,09% αντίστοιχα, με τις Λάμδα, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΟΤΕ και Coca Cola.