Χρηματιστήριο: Δειλές κινήσεις γύρω από τις 900 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διενεργώντας κάποιες “αναγνωριστικές” πτήσεις στα επίπεδα των 900 μονάδων, καθώς το rotation στις στηρίξεις των τίτλων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,09% στις 899,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 3,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,03% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.156,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,30% στις 553,46 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Δειλές κινήσεις γύρω από τις 900 μονάδες

Μπορεί να μην έχει την ορμή που χρειάζεται για να δοκιμάσει με αξιώσεις τις 900 μονάδες, αλλά το ΧΑ παραμένει καθ΄όλη τη διάρκεια του Αυγούστου σε μια παλίνδρομη κίνηση πλησίον του επιπέδου που το έχει ταλαιπωρήσει αρκετά. Και μπορεί ακόμη να μην εμφανίζεται έτοιμο να κάνει το μεγάλο άλμα για υψηλότερα επίπεδα, αλλά το μήνυμα της παραμονής στα επίπεδα με το “9” μπροστά είναι θετικό.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το ΧΑ καθημερινά βρίσκει στηρίξεις από διαφορετικούς τίτλους, οι οποίοι εναλλάσσονται ώστε να επιτρέπονται οι διορθώσεις χωρίς να πιέζεται η αγορά. Βέβαια, αυτό δεν είναι αρκετό για να μπορέσει το ΧΑ να προσελκύσει φρέσκα κεφάλαια, ώστε να λύσει ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες.

Πράγματι, τόσο η πλάγια κίνηση μέσα στο κύριο εύρος των 850 – 900 μονάδων, όσο και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα μαρτυρούν την αδυναμία της αγοράς να προσελκύσει κεφάλαια που θα του δώσουν την ώθηση που χρειάζεται. Μια ώθηση που θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς μια κίνηση πάνω από τις 950 μονάδες έχει αποκτήσει πέραν από τεχνική και σημειολογική σημασία, αφού θα “σπάσει” το ανώτατο εύρος της τελευταίας εξαετίας.

Πάντως, τη στασιμότητα της ελληνικής αγοράς το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά καθώς η απόδοση του FTSE Russell Greece κινείται οριακά σε θετικό πρόσημο (+0,41%) με τον FTSE Emerging (24 χώρες) ωστόσο να καταγράφει απώλειες 6,55% οφειλόμενες κυρίως σε Κίνα (-13,64%) και Βραζιλία (-6,34%). Από την άλλη μεριά όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα σημαντικά κέρδη που έχει καταγράψει ο ελληνικός δείκτης τους τελευταίους 12 μήνες τα οποία προσεγγίζουν το 50%.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ σημειώνει κέρδη 1,40%, με τις Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Motor Oil, Eurobank, Coca Cola, Aegean, Titan, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Jumbo, Alpha bank, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΔΕΗ και ΕΛΧΑ, χωρίς καμία όμως να είναι πάνω από το -0,50%. Χωρίς μεταβολή είναι οι Σαράντης και ΑΔΜΗΕ