Θεοδωρίδου: Δεν γνωρίζουμε πόσο μπορεί η γρίπη να επηρεάσει τον κορονοϊό

Στην κυκλοφορία του ιού της γρίπης και στην αλληλεπίδραση του με τον ιό της Covid αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη την άλλη, όπως είπε. Την περσινή χρονιά βέβαια η κυκλοφορία της γρίπης ήταν μικρή εξαιτίας των προστατευτικών μέτρων και της αποφυγής συνωστισμού.

Η έξαρση της γρίπης παρατηρείται τον Ιανουάριο οπότε η ανοσοποίηση θα πρέπει να ξεκινήσει από το Νοέμβριο. Από τις αρχές του μήνα έχει ξεκινήσει η συνταγογράφηση του εμβολίου.

Φέτος τα εμβόλια που κυκλοφορούν για τη γρίπη είναι τετραδύναμα. Το εμβόλιο της γρίπης και της Covid μπορούν να γίνουν ακόμη και την ίδια ημέρα, όπως διευκρίνησε.

Όπως είπε δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς υπάρχει μικρή ανοσία στη γρίπη λόγω της περσινής μικρής κυκλοφορίας, ενώ καταγράφεται και χαλάρωση των μέτρων. Τόνισε πως όλοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως πάνω από έξι εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Την τελευταία εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί πενήντα χιλιάδες ραντεβού πρώτης δόσης.