Κύπρος: Τηλεδιάσκεψη των MED5 συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Νουρής

Τηλεδιάσκεψη των MED5 (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία και Ισπανία) συγκλήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκου Νουρή.

Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν ο συντονισμός των πέντε μεσογειακών κρατών μελών πρώτης γραμμής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενόψει του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021. Τονίστηκε από τους αρμόδιους υπουργούς των MED5 η ανάγκη της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, προκειμένου άμεσα να καταλήξουν σε ένα κοινό σύστημα Ασύλου και Μετανάστευσης.

O υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, ενημέρωσε επίσης τους MED5 για την πρόσφατη επίσκεψη της ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ύλβας Γιόχανσον στην Κύπρο, κατά την οποία η επίτροπος ενημερώθηκε και για τις θέσεις των MED5 οι οποίες περιλαμβάνουν:

(α) Λήψη μέτρων για προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εποπτείας της πράσινης γραμμής,

(β) Ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σύναψη συμφωνιών επιστροφών με ασφαλείς τρίτες χώρες και

(γ) Υιοθέτηση μηχανισμών για αποτελεσματικές διαδικασίες επιστροφών.

Οι υπουργοί των MED5 συμφώνησαν όπως οι συγκεκριμένες θέσεις προταχθούν στο επερχόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.